Това съобщиха от здравното министерство

Грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна от 6 до 11 март включително. Това става със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. 

С нея се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Как да различим коронавируса от грипа?

Учениците от 12 области в грипна ваканция (ОБЗОР)

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се още детските градини да останат отворени при задължителни медицински прегледи на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

Разраства се грипната вълна в страната

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Учениците от Варна и Бургас излизат в грипна ваканция

За последно страната ни е била в национална грипна епидемия през 2009 г. Мярката сега се налага и заради международната ситуация с коронавируса, при която много повече хора, включително и у нас, проявяват симптоми, близки до тези на заразата.

Грипът удари най-вече Централна и Източна България. Леглата в инфекциозните отделения у нас са общо около 800. Болниците са заявили готовност при необходимост да открият още поне 600 допълнителни легла. Очаквано, в София има най-много легла в инфекциозните клиники. Те са 134. От областната управа на града заявиха за NOVA, че допълнително още поне толкова могат да бъдат открити в случай, че ситуация го изисква.

Щабът за борба с разпространението на коронавируса поиска от здравното министерство да събере директорите на болниците, за да се мисли как да се увеличи броят на леглата в инфекциозните отделения в страната. „Ще трябва да се закриват отделения, за да се трансформират за инфекциозни случаи. Трябва да бъде и оборудвано със защитни средства, с персонал, Бърза помощ трябва да бъде оборудвана също”, заяви началникът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА капацитетът вече е запълнен. „Имаме 40 легла, които ще бъдат назначени за инфекциозни. Това ще стане като закрием психиатричното отделение”, каза още той.

Подобна е ситуацията и в Благоевградско.  „Детско отделения е пълно, Вътрешно отделение е пълно, има листа на чакащи”, посочи д-р Оля Малчева от МБАЛ Сандански.

„Трябват да се направят сериозни разчети, защото, както навсякъде, проблем ще бъде и с персонала, и с медикаменти, защитни облекла, които ще бъдат крайно недостатъчни, ако евентуално нещо стане”, каза зам.-директор на МБАЛ Благоевград Александър Костов.

В писмо до NOVA от здравното министерство заявиха, че вече е създадена организация за ежедневна връзка с директорите на болници в страната, които подават информация за заетите и свободните легла в отделенията. 

Нови 21 случая на коронавирус в Гърция

Здравните експерти съветват хората да са внимателни не само към своето, но и към чуждото здраве. „Когато говорим за грип, по-добре комуникацията с личния лекар да е по телефона, а не да тръгнеш по чакалните да разпространяваш инфекцията”, заяви проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Симптомите на грип Б и коронавирус се различават основно в скоростта на развитието си. „Ако имаме една обилна хрема много по-малка е вероятността да имаме коронавирус, но е много по-вероятно да имаме грип. При грипа температурата започва 38-39 градуса, втрисане, при короната ще започнем със сухата кашлица и с едно усещане, че не ни достига въздух”, каза д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС.

Ангел Кунчев: Двама българи са били в контакт с болен от коронавирус в Сидни

Експертите напомнят още веднъж, че презапасяването с лекарства е излишно, защото не е доказано, че тези срещу грип биха лекували и коронавирус. Междувременно беше открит единият от двама българи, пътували за Сидни в един самолет със заразен с коронавирус. Пробите му засега са отрицателни. Другият българин все още се издирва.