Медиците притеснени, че заразата, заедно с паниката от коронавируса ще препълнят медицинските пунктове

Втората грипна вълна се разраства. Според експерти толкова много засегнати от тип Б не е имало от години. заразата засяга най- вече децата и младите хора. 12 области обявиха грипна ваканция за учениците. Частична грипна ваканция е обявена в няколко други. В област Благоевград училищата в самия град са затворени. От утре до 9 март се преустановяват учебните занятия в Петрич и Сандански. Във ваканция ще бъдат и учениците от област Стара Загора и община Троян. Частична такава има и в областите Варна, Добрич, Силистра, Кърджали и София-град. Епидемия е обявена в Бургас, Шумен, Русе и Перник.

Вирусът от тип „Б” засяга голяма част от децата

В същото време от Националния щаб за коронавируса предупредиха, че грипната вълна изтощава ресурса и на болниците, и на лабораториите. А последните данни показват, че у нас няма нито един регистриран случай на заразен с COVID - 19.

 

 

Пред лекарските кабинети вече се  извиват опашки от пациенти. А на места цели инфекциозни отделения са пълни с болни. Трудно се запазва и час в частен медицински кабинет. А във ВМА се откри и втора лаборатория, в която ще се изследват само проби за коронавирус. „Сезонния грип това е най-голямата тревога на Щаба, не защото се занимава със сезонния грип, а защото изхабява медицинските ресурси”, обясни директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Пример е Бургас, където инфекциозните заведения вече са пълни с болни от грип, а именно там евентуално трябва да приемат заразени с коронавирус. Проблем има и в лабораториите, които изнемогват заради обработването на всички допълнителни проби. „Трябва да намираме допълнителни ресурси, а те не са безкрайни и на територията на България”, допълни Мутафчийски.

„Масовостта на грипа е толкова голяма, че смъртността е голяма. На 0.5 процент смъртност, ако 1 милион българи тази година боледуваха от грип, защото беше малка епидемията, това значи – 5 хиляди починаха”, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Епидемиолозите обаче призоваха да не се всява паника. Но такава има и аптекарите разказват, че такова презапасяване с лекарства не помнят от 20 години насам. „Виждате какви опашки има, всички купуват лекарства, добавки, дезинфектанти, ръкавици, какво ли не и наистина много”, каза Николай Костов, собственик на аптека.

В много аптеки вече няма Витамин Д.  В складовете също бил изчерпан. Подобна е ситуацията и с най-масовото противогрипно лекарство. Пред лекарските кабинети също има опашки. В частните медицински центрове записванията са за дни напред. А причината – бързото влошаване след заразяване с грип Б. „Събуждаш се и се чувстваш много болен – отпаднал, висока температура, втрисане и болки в мускулите в цялото тяло”, коментира Д-р Мартин Малчев от „Дженерали Закрила”.

Междувременно образователният министър изпрати заповед до всички учебни заведения в страната за правят инструктажи на учениците за по-голяма хигиена в учебните заведения. „Ние спазваме всички нареждания на министерството стриктно. Мият се стаите по 2 пъти на ден, навсякъде има сапуни, бършем и всички повърхности в класните стаи”, обясни Катя Цацова, заместник директор на столичното 81-во училище „Виктор Юго”.

Mеждувременно грешка на здравните власти в Русе постави под карантина цял хотел във Велико Търново. Първоначалната информация беше, че там са изолирани 20 туристи от Сингапур. Минути по-късно се оказа, че група туристи наистина има, но не и карантина.

Заради повишена заболеваемост в региона на Варна ваканцията ще продължи до края на седмицата. преустановяват се женските и детски консултации, имунизациите и свижданията в болниците. междувременно тестовете за коронавирус продължават. „Тези пациенти, които са приети с усложнение форми на грип Б, които протичат с вирусни пневмонии ще бъдат тестувани задължително, активно търсим вече, излизаме извън изискванията, които бяхме поставили във връзка с пътувания в чужбина”, каза директорът на ВМА и председател на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса. 

Разраства се грипната вълна в страната

Двамата души от военното училище във Велико Търново, които са били на обмен в Торино ще останат под 14-дневна карантина във вма. в болницата е прието и  семейство от София, което е  имало контакт с италианско семейство, заразено с коронавирус. „Имаме приет втори японски гражданин, който е с висока температура и грипоподобни симптоми. Трима наши лекари, които бяха на събитие в Испания получиха мейл, че един от участниците в конгреса  е болен с коронавирус и тримата колеги са във вма в момента”, допълни ген. Мутафчийски. 

Учениците от Варна и Бургас излизат в грипна ваканция

На 5 и 6 март  няма да се провеждат учебни часове и в две училища в с. Чепинци и гр. Смолян, област Смолян.

Репортери: Наталия Герджикова, Даниела Пехливанова