Те ще останат в ареста за 72 часа

Шестимата арестувани по схема за принуда и търговия с боклуци, включително заместник-министърът на екологията Красимир Живков, остават в ареста за 72 часа, научи NOVA. Прокуратурата е повдигнала обвинения на всички задържани. Какви са обвиненията, ще стан е ясно утре. Едно е сигурно – разследването е за организирана престъпна група, търгувала с внос на отпадъци. 

Всичко за аферата с италианския боклук (ОБЗОР)

По информация на NOVA Живков е прекарал нощта в Столичното трето районно управление. Първата си нощ зад решетките на същото място прекара и бившият вече екоминистър Нено Димов.

Зам.-министърът на екологията и още петима бяха задържани в четвъртък след мащабна акция на прокуратурата. В престъпна група, според прокуратурата, участвал и бивш директор на екоинспекцията в Плевен. Акция на спецпрокуратурата се проведе едновременно в няколко града на страната, претърсени са над 40 адреса.

Конкретно срещу зам.-министър Красимир Живков разследването е за оказване на натиск, принуда, уволняване на несъгласни чиновници на министерството и насочване на отпадъци за рециклиране към конкретни, контролирани от него фирми.

Кога започна сагата с незаконния боклук у нас?

Ето кои са шестимата в ареста? Красимир Живков е действащ заместник- министър на околната среда и водите  във втория и третия кабинет на Борисов. Кариерата му започва като кмет на Правец - два мандата, като първия път е издигнат от БСП, втория път печели като независим. След това е областен управител на София област. 

По информация на NOVA, сред задържаните е и бизнесмен от Плевен. Той е собственик на завод. Твърди се, че мъжът може да е свръзан с 9-те хиляди тона боклук от Италия, намерен на 2 януари тази година в Плевен. Той имал корени в Смолян, където в четвъртък също имаше претърсвания. 

Други двама от задържаните са братя Бобокови - Пламен и Атанас. Русенските бизнесмени са смятани за едни от най-успешните предприемачи у нас. Притежават "Приста ойл" - фабрика за моторни масла, както и заводът за акумулатори "Монбат" в Монтана. И в двете дружества те създават дъщерни компании, които да рециклират отпадъците от основните производства. Именно бизнеса с преработка на отпадъци се твърди, че е бил обслужван и захранван с клиенти от  заместник- министъра.

Как се стигна до задържането на заместник-министъра Красимир Живков?

Арестуваният заместник- министър Красимир Живков едва ли ще остане на поста си. Това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. В същото време прекият шеф на живков - екоминистърът Емил Димитров заяви, че не знае нито за натиск върху други служители, нито за подправяне на документи. 

Пред  NOVA екоминистърът коментира, че откакто е на поста, никой не е идвал при него с искане за конкретно назначение или уволнение.

„Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече - нотификациите са от чужбина”, категоричен беше Димитров.

И все пак той призна, че е освободил от длъжност служители от структурите на ведомството, като уточни, че отстраняването на висши чиновници е в правомощията на премиера.

„Никой не ме пита през тези три месеца аз доволен ли съм от работата на някого или не съм. Но все пак съм уволнил хора, понеже не съм доволен от дейността им“, добави Емил Димитров.

По-късно Емил Димитров продължи темата и в парламента. Обясни, че заместниците нямали правомощия за кадрови промени. Включително задържаният Красимир Живков. Повод е твърдението на прокуратурата, че заместник-министъра оказвал натиск или директно отстранявал от министерството чиновници, които пречели или не се съгласявали да участват в схемите.

СЛЕД АКЦИЯТА: Заместник-министър на екологията и още петима - в ареста (ВИДЕО)

"В страната той не може да уволнява и назначава. Там назначават местните директори. Всеки, който е махнат, твърди че е бил най-добрият. Единственият и неповторимият. Никой не иска да бъде сменен. Може би аз съм единственият в това министерство, който веднага би си тръгнал", заяви Димитров. Той самият като министър също не можел да иска оставки.

"Това премиерът може да го прави. Добре, ще я поискам, вие ще кажете „На какъв се правите? Премиерът всички го знаем кой, вие на какъв се правите?” Затова казах – аз не мога да искам, това е на премиера правомощие", обясни той.

Засега реакция от Бойко Борисов няма. А заради акцията в МОСВ е назначена проверка в три обекта за отпадъци – в Пловдив, Плевен и Монтана. Ще се вземат проби, за да се установи откъде е пристигнал боклукът там. Всички в министерството съдействали на разследването.

Още преди поредното влизане на органите на властта в МОСВ, ведомството предприело мерки срещу вноса на боклук, съвместно с агенция „Митници”.

"Да затворим начина, по който контролираме вноса. Разбира се, няма да е на 100%, не можем да проверим всеки камион. Но променихме една наредба 3 дни преди да ни уведомяват. 2 камиона вече върнахме, но никой не разбра, както и 200 контейнера, италиански", обясни Димитров.

Ограничават се и местата, където ще се горят отпадъци. Позволение ще имат само 3 завода за цимент.

Репортери: Стоян Нешев, Георги Георгиев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.