Той се грижи за пациентите в разкрития наскоро COVID-сектор

Във време на пандемия все по-често се случва медиците да избират здравето на пациентите си пред своето. Такъв е случаят и с директора на Онкологичния център в Русе, който работи в разкрития наскоро COVID-сектор, въпреки че самият той е с коронавирус. Екип на NOVA влезе в отделението, за да го покаже за първи път отвътре и да ни срещне с доктор Камен Кожухаров. 

184 души медицински персонал в област Сливен са с коронавирус

В отделението вече са настанени 20 пациенти, повечето от тях са на кислородна терапия, а основният проблем, който срещат медиците, е именно липсата на кислород. Близо 500 са леглата за пациенти с COVID, които са разкрити в петте болници на русенска област, има обаче остър недостиг на интензивните места.

В началото на седмицата директорът на онкоболницата установява, че е инфектиран. И докато се лекува, решава да работи в новия COVID-сектор на болницата, която ръководи.

Приложение показва на Спешната помощ в Русе къде има свободни легла

„Съществува приказката „мокър от дъжд не се бои”. Аз се чувствам добре, почти нямам симптоми и вероятно съм от групата, която преминава през вируса по-леко. Направих си бърз тест, за да проверя просто как се чувства пациентът. Аз съм добре и искам да помогна и разбера каква е организацията в отделението”, каза д-р Кожухаров.

 

 

Недостигът на медици, липсата на опит в инфекциозна среда са също част от мотивите на д-р Кожухаров. И заедно с още един инфектиран свой колега се грижат за пациентите. Най-сериозният им проблем е осигуряването на кислород, тъй като сградата, в която е отделението,не е предвидена за пациенти с такива нужди.

Отделението вече има рентгенов апарат, който да ориентира лекарите за състоянието на пациентите им. Медиците обаче казват, че около месец след лечението със скенер се установяват късните поражения от болестта. 

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.