Електронната система обаче невинаги дава вярна информация

Приложение показва на спешните медици в област Русе в кои болници има свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19. Дигиталната система е една от първите въведени в страната, като идеята е да се спести ценно време на спешните медици при избор на болница. На практика се оказва обаче, че свободни легла няма. 

„В момента приложението показва, че в УМБАЛ „Канев“ има свободни легла и също така болница „Юлия Вревска“ в Бяла и онкодиспансера, където са си направили COVID-отделение”, каза д-р Иванка Маринова,  директор на ЦСМП - Русе. 

Реално  се оказва, че до пристигането на линейката в съответната болница места за прием на пациенти вече няма.

„Системата е направена за улеснение, но в повечето случаи информацията не е актуалнана и не върши достатъчно работа”, обясни Маринова.

Електронната система функционира денонощно. Приложението е разработено и е предоставено напълно безвъзмездно от софтуерния инженер Владислав Симчев. Казва, че работата с него е бърза и лесна.

Няколко секунди са необходими от страна на администратори в петте болници да въведат информацията, така че спешните медици да се ориентират в ситуацията. Въпреки това често екипите на Бърза помощ и техните пациенти се оказват чакащи ред пред спешните отделения на някоя от болниците.

Репортер: Наталия Йорданова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.