Това обяви образователният министър Красимир Вълчев на онлайн среща с родители

Неясноти и за учениците! Част от тях може да продължат да учат онлайн и след Нова година. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев на онлайн среща с родители. Решението дали уроците да продължат дистанционно, или присъствено ще се взима отново локално. И ще зависи от обстановката в конкретното населено място.

След 4-ти януари с приоритет ще е връщането в клас първо на малките деца - от 1-ви до 4-ти клас. Едва след това ще се мисли за децата от 5 клас нагоре. Отново на масата е и вариант, при който част от децата ходят в клас по график, като се редуват различните класове.

Важната информация за семействата на учениците от 7-ми и 12-ти клас, на които им предстои матура. Просветният министър заяви, че е възможно част от последните теми в учебниците да отпаднат от препитването.

Няма риск учебната година да бъде обявена за нулева дори дистанционното обучение да продължи по-дълго, категоричен е образователният министър.

„Тази година напълно е възможно да имаме по-малка загуба на учебно време, отколкото дори предходни години. Нямаме екскурзии, нямаме 2-3 седмици за грипни ваканции, така че към момента нямаме предпоставки да говорим за това, че няма да бъде зачетена учебната година”, обясни Вълчев.

Предвижда се обаче изпитите след 7-ми и 12-ти клас да са върху по-малък обем материал.

„Ще се проведе външното оценяване със сигурност. Това не е проблем, да бъдат изключени определен брой теми. Ако някой ученик прочете повече, няма да се "мине", така да се каже”, смята министърът.

Изпити ще имат и по-малките ученици.

„Необходимо ни е външното оценяване за 4-ти и 10-ти клас. По този начин да имаме обективна оценка за работата на училищата и педагогическите колективи”, каза още Вълчев.

10 дни допълнителен отпуск за учители, прекарали COVID-19

От началото на учебната година училищата са се сдобили с нови 18 000 устройства за учениците. Това обаче не покрива нуждите на всички деца, признаха от просветното ведомство.

„Не можем и няма да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, но системата с наличната техника и с допълнителните средства, които са предоставени, прави възможното да осигури повече устройства на повече деца, които нямат възможност да учат”, обясни министърът.

Училищата вече имат средства не само за закупуване на устройства, но и за плащане на интернета на децата в нужда.

„По тяхна оценка, според невъзможността на семейството да предостави интернет. Училищните бюджети бяха подкрепени с допълнителни средства”, добави Вълчев.

УЧИЛИЩЕ ОТ ВКЪЩИ: По-дълга учебна година за някои ученици

За разлика от дистанционното обучение през пролетта, когато близо 36 хиляди деца не участваха в онлайн уроците, сега техният брой е спаднал до 30 хиляди. Не при всички обаче причината е липса на устройство.

„Родители и деца, които не желаят да участват пълноценно в електронното обучение. Факт е, че имаме над 10% ученици, дори над 15, които са недостатъчно ангажирани с учебния процес по принцип”, обясни министърът.

А след разговори със здравния министър е решено по изключение учениците със специални образователни потребности да имат право на индивидуални срещи с учителите в училищата и в центровете за подкрепа.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.