Над милион и половина българи искат да им бъде поставена доза от препарат срещу COVID-19

Втората фаза на ваксинацията вече е в ход. На този фон преди ден стана ясно, че записването за имунизация ще става и онлайн. Лични лекари обаче изразиха притеснение, че това крие определени рискове за пациентите. Какви са те?

Планът е следният: ЕЛЕКТРОННИЯТ РЕГИСТЪР с имената на българите, желаещи да се ваксинират срещу коронавирус, трябва да бъде готов до края на февруари и да заработи в началото на март.

Дотогава записването продължава чрез личните лекари – било то по телефон или в кабинетите им. Амбицията на здравните власти е до средата на лятото у нас да са ваксинирани около 2 милиона и половина души. Това обаче ще е възможно при 5 одобрени ваксини в ЕС, без закъснения в доставките, но и достатъчно желаещи да се имунизират. 

Фандъкова: Над 5000 учители са се записали за имунизация

При посещението си в кабинета на своя личен лекар Станислав има възможност да се запише в списъка за предстоящата масова имунизация срещу коронавирус. Но няма да го направи.

"Аз понеже съм от едно друго поколение – нямаше интернет, сега има интернет и ме притеснява какво пише там, ако бях на 20 години, може би щях да се прежаля, но аз съм на 52, имам проблеми със здравето", обяснява мотивите си той.

До момента около 60 пациенти на д-р Георги Миндов са пожелали да се ваксинират, когато им дойде редът.

Според д-р Георги Миндов иинтересът расте вълнообразно.

В министерството на здравеопазването и в столичната здравна инспекция са постъпили оплаквания от недоволни пациенти, че личните им лекари в София  отказват да ги запишат.

От началото на март месец освен по телефон или лично в кабинета, пациентите могат да се записват за имунизация и онлайн. Според личните лекари обаче тази електронна система крие сериозни рискове.

Правят електронен регистър на желаещите да се ваксинират

Дали електронният регистър ще заработи в началото на март все още не е ясно. За записването при личните лекари обаче краен срок няма.

А според последното проучване на социологическата агенция "Тренд" за нагласите на българите към имунизацията, 43% от хората не биха се ваксинирали. Над милион и половина българи искат да им бъде поставена доза от препарат срещу COVID-19. А 29 на сто все още не са взели това решение.

Най-често посочваната причина ДА ОТКАЗВАТ да се имунизират е страхът крие ли ваксината някакви рискове за здравето им. Това са посочили 22% от анкетираните. 12 на сто се притесняват от евентуални странични ефекти.

И още – 43 на сто са на мнение, че благодарение на ваксините пандемията ще бъде овладяна. Други 29% обаче не са съгласни с това твърдение.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.