При атаките загинаха 130 души

Във Франция започна исторически съдебен процес. Подсъдими са терористите, които извършиха атаките в Париж през ноември 2015 г. Делото ще продължи девет месеца. Ще бъдат изслушани повече от 300 свидетели, сред които и бившият президент Франсоа Оланд. Над 330 адвокати ще защитават интересите на отделните страни. Предстоят 140 съдебни заседания.

Трима от ранените при терористичната атака в Нова Зеландия са в критично състояние

На 13-и ноември 2015-та организиран отряд терористи нападна няколко заведения, националния стадион и театър „Батаклан”. Бяха убити 130 души и ранени повече от 400. ИДИЛ пое отговорност за атаките, а от директните участници в нападенията жив е само Салах Абдеслам. Той е един от 20-те подсъдими. Останалите са обвинени, че са подпомогнали терористите.

Задържаха заподозрян за участие в терористичната атака в Ница

„Този процес е от голямо значение, на първо място, за жертвите, но също и за всички наши сънародници. Цяла Франция ще наблюдава този процес, целият свят ще го следи. Това е и възможност за правосъдната ни система да потвърди, че функционира на базата на неизменими правила, които отличават цивилизацията от варварството. За мен е важно да го заявя отново тук”, посочи министърът на правосъдието на Франция Ерик Дюпон-Морети.