Георги Ангелов коментира демографската картина у нас

Как България се бори с демографската криза коментира Георги Ангелов, старши икономист, “Отворено общество” в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS. 

Демографското бъдеще на България: Какви мерки трябва да бъдат взети, за да се преодолее кризата (ВИДЕО)

В новата си разработка "Заплатите обърнаха демографската катастрофа", Ангелов анализира демографската картина в България. „Много добре си спомняме как преди 20-30 години в България икономическата разруха и ниските заплати доведоха до спад на раждаемостта и ръст на миграцията”, каза икономистът. „Сега заплатите започнаха да растат с по-добри темпове, дори задминаха инфлацията”, добави той. По думите му през последното тримесечие се случва „наваксване на последните две години”.

Според Ангелов други фактори също оказват влияние. „Социалната инфраструктура не е подобрена, но дефицитът на кадри също ще накара бизнеса да вдигне заплатите”, отбеляза икономистът. „Тази година се очаква реално повишаване на покупателната способност, което също ще помогне и на демографията”, каза още той.

В Япония борят демографската криза с ново приложение за запознанства

„За да има деца, трябва да има ясли, детски градини и педиатри”, заяви Ангелов. Той също отбеляза, че политическата стабилност е ключова за обръщането на негативната демографската тенденция.

Целия разговор вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase