Първоначалните оценка на творбата е между 3 и 4 милиона евро

Диптих версия на картината "Момиче с балон" на британския уличен художник Банкси се продава за първи път на търг.

Произведението "Момиче с балон" за първи път се появява в лондонския квартал Шордич през 2002 г.

Диптихът е бил собственост на частен британски колекционер от 2013 г. Този вариант на произведението е първият по рода си, който е обявен за продажба на търг. Едната от картините изобразява момиче, а на другата е нейният балон във формата на сърце.

"Ето това е творбата "Момиче с балон " на Банкси. Датира от 2005 г.  Рядък формат е – на едната картина е изобразено момиченце, а на другата виждате вече отлетелия балон. Поставени по този начин, посланието е, че тя завинаги ще бъде отделена от това, за което копнее. Тази творба е символична за Банкси, защото е първата в творчеството му, която той изобразява два пъти – веднъж през 2002 г. в Шордич и за втори път на Южния бряг в Лондон през 2004 -та“, информира Катрин Арнолд, организатор на аукциона.

Колекционер откри изложба на Банкси във Франция (ВИДЕО)

Самоличността на твореца Банкси е неизвестна. Никой освен най-близките му сътрудници не знае как изглежда или кое е истинското му име. Творбите му, често на социална тема или за лицемерието на властите, са изключително популярни.

Банкси призна за свои графити в различни английски градове (ВИДЕО)

"Мисля, че Банкси е като Робин Худ в света на изкуството, той винаги се появява там, където хората имат най-голяма нуждаот него. Знаете ли, той говори истината за властта по начин, по който никой друг не смее. И това го превръща в герой.  И не само тук във Великобритания, а в целия свят“, смята Катрин Арнолд.

Отново продават "унищожената" картина на Банкси

Наддаването за картината „Момиче с балон“ е организирано от аукционна къща "Кристис", като според първоначалните оценка на творбата е между 3  и 4 милиона евро. Търгът ще се проведе на 15 октомври в Лондон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.