Заповедта важи за общини, където е заболеваемостта е над 750 на 100 000 болни

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г.

Щабът в София иска малките ученици да останат в клас до края на седмицата

Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини.

Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

Затварят училищата в общините с висока заболеваемост

Учениците от 3 общини в област Враца също минават на онлайн обучение. Преустанояват присъствените занимания за всички ученици от общините Мездра, Роман и Враца. Средната заболяемост на база 14-дневия срок в тези общини е висока. В Роман е 836.34, в Мездра - 771.89, а във Враца – 631.41 на 100 000 население.

Заповедта на директора на РЗИ – Враца д-р Орлин Димитров влиза в сила от 25 октомври, но подлежи и на предварително изпълнение. Тя ще бъде в сила до 7 ноември.

Преустановяват се и учебните занимания на част от учениците в община Бяла Слатина. Дистанционно ще се обучават учениците от 5-ти, 6-ти, 9-ти, 10-ти и 11-ти клас във всички училища. Останалите класове ще ходят на училище по график, утвърден от министъра на образованието и науката.

Рекорден процент положителни проби за четвъртата вълна на COVID-19

Междувременно до училищните директори достигаха стотици въпроси на притеснени родители. „Изключително противоречивата информация създава проблем. Моето, а и мнението на колегите ми е, че в дистанционно обучение не трябва да минават учениците от 1 до 4 клас. Това ще доведе до изключителна образователна криза, от която никой няма нужда”, каза Диян Стаматов - директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

За да се премине към онлайн обучение високите числа на заболеваемостта трябва да станат тенденция, казаха здравните власти. „Ние обещахме нещо и ще го спазим - последни ще затворим училищата, яслите и детските градини”, посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Имаше няколко важни елемента, с които Министерство на здравеопазването се съобрази. Един от тях е това да се мери заболеваемостта на общинско ниво, което ще даде възможност на много деца да бъдат на училище, въпреки че средно за областта тя ще бъде по-висока, защото е съсредоточена в големите градове”, коментира министърът на образованието Николай Денков.

„В момента, в който заболеваемостта падне под 750 на 100 000 минаваме в ситуация, в която ще има ротация. Кога ще се случи това – зависи от поведението на всички нас”, добави той.

От Софийския щаб за борба с COVID-19 предложиха на Министерството да бъде променена заповедта така, че учениците от 1 до 4 клас да продължат в присъствена форма, поне до края на седмицата. Същото предложение е отправила и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вчера здравните власти обявиха, че сертификати за посещение на обществени места ще са нужни на всички над 12 години. В последствие обаче заповедта беше променена. Така сертификатите са необходими за всички над 18 години.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.