Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева

Синдикатите заплашиха с протести, ако не се вдигне минималната работна заплата. Това стана ясно след среща между профсъюзите, бизнеса и представители на правителството. До сближаване на позициите така и не се стигна, защото работодателите и синдикатите се скараха за ръста на минималната работна заплата.

Настояването на КНСБ e да се увеличи минималният доход на 700 лева, а от догодина да е 764 лв. Според бизнесът обаче това ще доведе до фалити. След изостряне на тона работодателите напуснаха срещата.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че са си тръгнали заради поведението на синдикатите. „Това поведение не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха“, заяви Велев.

Той обяви, че работодателите не могат да обсъждат никакви предложения преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година, какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

КРИБ и БФИЕК доволни от новата цена на газа за индустрията през ноември

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева, а от догодина да стане 764 лв. По думите на Велев обаче, ако това се случи, ще има фалити.

„Това, което предлагат синдикатите, всъщност е над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем, това означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата“, каза Васил Велев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР