Имало информация, че двама братя тормозят и заплашват местните

Двама души са задържани при спецоперация в село Антон, информира МВР. Те вече са с повдигнати обвинения за умишлено убийство на пастир от населеното място, съобщиха от Окръжната прокуратура за NOVA.

"Установени са по безспорен начин извършителите на убийството. Задържани са две лица – двама братя от село Антон. Единият е с множество криминални прояви. Те са с мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа", заяви главен комисар Петър Тодоров на брифинг в МВР.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите му спецакцията е предизвикана от множеството сигнали и оплаквания спрямо задържаните от жители на селото. "Искам да призова гражданите, които имат нещо, което може да подпомогне извършването на проверката или имат други подобни сигнали - да имат доверие на колегите", подчерта главният секретар на МВР. 

Той допълни, че в момента се изяснява съпричастността на двамата задържани към изчезването на втори пастир от село Антон, който е обявен за издирване. 

 

ВИДЕО: МВР

Полицейската операция продължава и в момента. Екипи на „Жандармерията” има из цялото село Антон. Те спират всеки автомобил и проверяват шофьорите. В същото време - във всички имоти и стопанства на двамата братя - Красимир и Дончо Петрови, в сряда имаше обиски и претърсвания. Причината - срещу тях през годините има множество жалби за тормоз и агресия от местни жители и от полицаи. Екипите на „Жандармерията” влязоха в село Антон по обяд. И направиха контролно- пропускателни пунктове. Целта на масираните проверки - местните жители да се чувстват в безопасност, а криминалният контингент да се респектира.

Акцията стартира след арести - на братята Красимир и Дончо Петкови. Те са с повдигнати обвинения за убийството на 28-годишния пастир Иван, който в работил за тях. За последно с починалия са говорили брат му и жена му. „В 6 часа се обади Иван на Дончо да му поиска 50 лева. Дончо явно каза да излезе и да му ги даде. Неговите думи бяха „Мише, аз ще взема парите и се прибирам”. И това му бяха последните думи. Не се прибра повече”, разказва съпругата на убития пастир Елеонора.

„Знам за двамата братя, че са лоши хора. Знам, че в Антон ги е страх хората от тях. Знам, че са заплашвали и други хора из Антон”, заяви Петко Доганов, брат на убития пастир.

Освен „Жандармерия”, в село Антон влязоха и екипи на криминална и икономическа полиция. Целта - да се проверят всички имоти и стопанства на братята Петрови. „Ще бъде извършена и цялостна проверка на дейността на Районното. Към момента е установено, че има спрямо двете лица за последните две години 8 сигнала и образувани преписки и обработени от колегите, голяма част от тях са прекратени от Прокуратурата в последствие”, посочи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Униформени влязоха и в кметството в село Антон, за да чакат кмета за разпит по подозрения, че държавни институции са покровителствали задържаните братя.

„Вижте, това върви още от предни мандати, тук се води война за земеделски земи. Винаги е съсредоточено всичко към общината. Общината работи единствено и само по закон, единствените обвинения, които може да имаме - че не искаме да обслужваме нечий интереси”, категоричен е Андрей Симов, кмет на с. Антон.

Разпитът продължи няколко часа. „Не чувствам притеснение. Лекова чувствам”, обясни след това кметът.

След убийството на Иван, негов колега е изчезнал. А съпругата на починалия настоява за справедливост, след като остана самотна майка. „На 11 месеца остана сираче, на 25 февруари прави детенцето една годинка, просто го оставиха сираче”, посочи Елеонора, съпругата на убития пастир.

 

В акцията в село Антон участват екипи на криминална и икономическа полиция, НАП и БАБХ. По повод разпространени в медийното пространство оплаквания на граждани за упражняван спрямо тях тормоз чрез системни закани и заплахи от двамата задържани мъже от селото и твърденията за осъществен „чадър“ над тях от страна на държавни институции, са предприети детайлни проверки на постъпилите сигнали и жалби и анализ на извършените действия по тях, казват от вътрешното ведомство.

Единият задържан - 40-годишен мъж, е с четири криминални регистрации за различни по вид престъпления: противозаконно отнемане на МПС, взломна кражба, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, придобиване и държане на рискови наркотици. Съдебните му регистрации са три, като по две от тях е осъден на пробация след споразумение с прокуратурата, а по едно е получил условна присъда.

Регистрираните сигнали срещу него от началото на 2020 г. са общо седем. По данни на потърпевшите и на база първоначалната проверка, те са подадени при предишното ръководство на РУ-Пирдоп, казват от МВР. Две от преписките са образувани във връзка с грубо и арогантно отношение спрямо полицейски служители. При изпълнение на служебните си задължения по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите в края на миналата година служители на ГДНП го поканили за беседа в РУ-Пирдоп. Още на входа на районното управление мъжът демонстративно заявил, че не носи документ за самоличност, държал се грубо и нападателно към постовия служител.

Разследват убийство на млад мъж в софийско село

След като надлежно му бил съставен акт за неносенето на лична карта, агресивното му поведение се прехвърлило и към полицейските служители, провеждащи беседата с него. Той крещял и обиждал, подигравателно отказвал каквото и да е съдействие, като безцеремонно твърдял „Нищо не можете да ми направите“. Жалбата от потърпевшия служител на МВР, подадена своевременно в районната прокуратура в Пирдоп, е прекратена с мотива, че деянието е от частен характер, съобщават още от МВР.

Обвинения от местните жители имаше и към кмета на село Антон, който бил разтворил „чадър” и пазил двамата братя.

„Току що ми се обадиха, че те ни викат за разпити, не знам за какво става дума. Вероятно просто дали знаем нещо по случая и дали имаме някава информация относно задържаните. Тук се води война за земеделски земи. Винаги всичко е съсредоточено всичко към общината. Общината работи единствено и само по закон. Единствените обвинения, които може да има са, че не искаме да обслужваме нечий интереси”, обясни кметът на селото Андрей Симов.

Втора преписка по повод постъпила докладна записка за грубо и арогантно отношение спрямо друг служител на МВР също е докладвана по компетентност в районната прокуратура в Пирдоп.

МВР описва и следващите подадени сигнали: 

- създава скандал в заведение в село Душанци. От полицейските служители му е съставен предупредителен протокол. Преписката по случая е докладвана по компетентност в районната прокуратура в Пирдоп и прекратена впоследствие поради липса на данни за извършено престъпление.

-  жител на село Антон сигнализира,  че докато с други членове на семейството му почиствали ливада, 40-годишният мъж е отправил към тях заплахи. Преписката по случая е изпратена по компетентност в районната прокуратура в Пирдоп.

- жалба е от жител на Копривщица - пътувайки за Пирдоп, бил застигнат от лек автомобил и принуден да спре, след което водачът му е ударил два шамара. Извършителят на деянието е предупреден с протокол по реда на ЗМВР. Преписката по случая е изпратена в районната прокуратура в Пирдоп и впоследствие прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

- анонимен сигнал във връзка с купуване на гласове. След доклад в районната прокуратура в Пирдоп преписката е прекратена с изготвен отказ за образуване на досъдебно производство.

- последната жалба  е от стопанин, че сред стадо коне е разпознал своя кобила и след като е съобщил това на 40-годишния мъж, той е започнал да го заплашва и ругае. Материалите по случая са докладвани в районна прокуратура в Пирдоп, като по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление. 

Разследват убийство на млад мъж в софийско село

Срещу 43-годишния му брат, който е без криминалистически и съдебни регистрации до момента, има един сигнал през 2020 г. от гражданин, че публично е бил заплашен от него на съвещание на земеделските производители. Извършителят на деянието е предупреден по надлежния ред с протокол. След доклад на материалите по случая в районната прокуратура в Пирдоп преписката е прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

На базата на извършената проверка е видно, че служителите на МВР са реагирали своевременно и професионално в рамките на законовите си правомощия при отработването на всеки един постъпил сигнал, докладвали са по компетентност в прокуратурата, съобразявайки се напълно с последващите указания, се казва в съобщението на МВР. Всеки един от сигналите на гражданите е приет с цялата сериозност и по него са извършени в пълен обем необходимите законови действия, продължава съобщението.

 

 

Министерството на вътрешните работи приема напълно отговорно опасенията на гражданите за осъществявана престъпна дейност от страна на двамата мъже, прикривана според тях през годините от компетентните държавни органи. В рамките на стартиралата днес мащабната полицейска операция ще бъдат разпитани свидетели, ще се извършат щателни проверки по различни направления с оглед установяване на данни за извършени престъпления и предприемане на последващи действия за привличане към наказателна отговорност при наличие на такива.

Акцията ще продължи и през следващите дни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.