Това стана по време на преговорите в Беларус

Украйна и Русия постигнаха съгласие за съвместно предоставяне на хуманитарни коридори с временно прекратяване на огъня на завършилите преди броени минути преговори между двете страни в Беларус.

Според изявление, прочетено от Подоляк, Москва и Киев ще създадат "хуманитарни коридори за евакуация на цивилното население, както и за доставка на лекарства и храни в районите, където боевете са най-ожесточени".  Това включва "възможност за временно спиране на огъня по време на евакуацията в районите, в които такава се провежда".

     
Ръководителят на руската делегация Владимир Медински заяви, че разговорите са били съсредоточени върху хуманитарни и военни въпроси, както и върху "бъдещото политическо уреждане на конфликта". Той заяви, че е налице "взаимно разбиране" по "определени въпроси".
    
"Основният въпрос, който беше решен днес, е спасяването на цивилни, които са се озовали в зоната на сраженията", добави той, потвърждавайки проекта за "хуманитарни коридори".  
"Смятам, че това е важна стъпка напред", отбеляза той.   

Украинската делегация не е получила обаче резултатите, на които се е надявала, и ще продължи диалога в трети кръг от преговорите, каза Подоляк.

"Третият кръг от преговорите с Украйна ще се проведе през следващите дни", заяви от своя страна ръководителят на руската делгация Леонид Слуцки. "Споразуменията между Русия и Украйна скоро ще бъдат утвърдени на най-високо ниво и ще влязат в сила съвсем скоро", допълни той. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БГНЕС