Сред тях са емблематичната му синя китара и последния му автомобил

Лични вещи на фронтмена на "Нирвана" Кърт Кобейн ще бъдат изложени на търг в Бевърли Хилс. Сред тях са емблематичната му синя китара и последния автомобил на покойния музикант - Dodge Dart от 1965 г.

Емблематичната синя китара Кърт Кобейн, с която се разтърси в легендарното видео към песента от 90-те на Nirvana „Smells Like Teen Spirit“, се очаква да бъде купено за около 800 000 долара, когато излезе на търг следващия месец.

„Smells Like Teen Spirit“ събра повече от 1,4 милиарда гледания в YouTube, а синият Fender от 1969 г. е може би един от най-известните в рока, каза Мартин Нолан, изпълнителен директор на Julien’s Auctions.

Продават на търг вещи на големи музикални звезди (ВИДЕО)

„Това е една от най-емблематичните китари, идвали някога в аукциона, това е синята китара Mustang Fender, една от любимите на Кърт Кобейн за всички времена. И разбира се, това е китарата, с която Кърт Кобейн стана известен във видеоклипа на песента „Smells like Teen Spirit“ през 1991 г.“, каза Нолан в шоурума на Julien’s Auction в Бевърли Хилс.

Китарата на Кобейн е в звездната партида в търга на аукционната къща Music Icons, който ще се проведе в Ню Йорк и онлайн от 20 до 22 май. Търгът включва и други артикули, включително оригинално произведение на изкуството на Кърт Кобейн, изобразяващо Майкъл Джексън, което се очаква да донесе до $40 000 (долара) и една от колите му, Dodge Dart от 1965 г., която се очаква да бъде продадена за между 400 000 и 600 000 долара.

Синьо-зеленият Fender Mustang за лява ръка, на който Кърт свири във видеото "Smells Like Teen Spirit" е сред най-ценните експонати в аукциона.

„Китарата е от 1969 г и Кърт я използваше много често. Тя е с оригиналния си калъф и каишка, това са важни детайли за колекционерите. Тя беше в семейството на Кърт дълги години. Всъщност била е изложена и в Музея на поп културата в Сиатъл от 2010 г. и е огромна атракция там. Оценена е между $600 и 800 хиляди долара. Разбира се , това е много субективна оценка“, заяви Мартин Нолан, организатор на търга.

Сред най-забележителните експонати е синият Dodge Dart седан, който Кърт кара през последните години от живота си. Автомобилът дори има собствено име - "Baby Blue". Кърт Кобейн и съпругата му Кортни Лав го купуват втора употреба за скормната сума от 2 500 долара, но сега този иначе скромен масов модел се оценява на цена между $400 000-600 000.

Търгът включва и произведение на изкуството изобразяващо Краля на Попа – Майкъл Джексън. Картината е рисувана лично от Кобейн. Почитателите на музиканта ще могат да наддават и за негови кецове, скейтборд и лични дрехи.

Търгът ще се проведе от 20 до 22 май в Бевърли Хилс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.