Аукционът „Икони и Идоли на Рокендрола“ ще се проведе на 19 и 20 ноември

Предмети и музикални инструменти, принадлежащи на световноизвестни изпълнители ще бъдат продадени от аукционна къща Julien's в Ню Йорк. Търгът носи името „Икони и Идоли на Рокендрола“ и включва 900 лота.

Сред тях са лични вещи на Елвис Пресли, Майкъл Джексън, Лейди Гага, Мадона, Кърт Кобейн и Боб Марли.

„Това е фантастична китара, на която е свирил самият Ерик Клептън. Използвал я е в Лондон през юни 1970 г., на първия концерт на групата "Дерек енд Доминос". Очаква се да достигне цена от $500 000. Освен това имаме още две китари – едната е на Елвис Пресли, а другата на Боно от Ю2“, каза Мартин Нолан, организатор на аукциона.

Първата в света пощенска марка се продава на търг

„А това е кожено яке от Втората световна война, притежание на Майкъл Джексън. Доставиха ни го със снимка публикувана в списание, на която кралят на попа е облечен с него. След фотосесията Майкъл го подарява на адвоката си, за да го включи в благотворителен търг, но това така и не се случва. То е един от най-важните експонати в аукциона“, допълва той.

„Вещите на Кърт Кобейн много се ценят от колекционерите. Ето тази снимка от тийнейджърските му години е изключително ценна - рядко се намират фотоси, на които е толкова млад. Имаме и билети за негови концерти. Хората израснали с музиката му мечтаят да се докоснат до вещите му, да запазят наследството живо", споделя още Нолан.

Продават на търг вещи на Ейми Уайнхаус

„Представяме и костюма на Мадона от филма „Евита“, за който тя спечели „Златен глобус“ както и този красив тоалет дело на Dolce Gabbana носен от Уитни Хюстън на Американските музикални награди през 1999 г.. С тази рокля тя изпълни песента „Until We Come Back“, завършва той.

Аукционът „Икони и Идоли на Рокендрола“ ще се проведе на 19 и 20 ноември.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.