"Черното пени" с лепило на гърба е от 1840 година и се очаква цената й да надхвърли 8 млн. долара

Пощенската марка "Черното пени" с лепило на гърба е от 1840 г., а върху нея е изобразена кралица Виктория. Поставена е върху документ от 10 април, открит в архивите на британския реформатор на пощенските услуги и шотландски политик Робърт Уолъс. Днес тя е собственост на Алън Холиоук. Според него това е "марката, с която се поставя началото на пощенската система, каквато я познаваме.

„Масовата комуникация между хората се е родила с използването на пощенски марки. Днес обаче изобщо не се замисляме за това, нали? Да общуваме помежду си  е най-естественото нещо на света. Преди 6 май 1840 г. обаче не е било така. Така че, да, това е първата марка в света използвана в писмо. В продължение на три години екип от професионалисти събираха информация, за да можем днес официално да го потвърдим“, заяви колекционерът Алън Холиоук.

Кралските пощи пускат марки с лика на принц Филип (ВИДЕО)

Екземплярът, обявен за продажба, е един от трите „Черни пените“ смятани за оцелели. Останалите две са част от колекцията на Британския пощенски музей. 

Наддаването ще се проведе на 7 декември, а от аукционна къща "Сотбис" очакват марката да надхвърли 8 милиона щатски долара.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.