Форумът ще бъде открит на 17 май и ще продължи до 28 май

Френският актьор Венсан Лендон ще бъде председател на журито на 75-ия кинофестивал в Кан, предаде Франс прес, като цитира организаторите.

Форумът ще бъде открит на 17 май и ще продължи до 28 май.

Лендон поема поста от американския режисьор Спайк Лий.  Миналата година оглавяваното от него жури връчи "Златна палма" на филма "Титан" на френската режисьорка Жулия Дюкурно, в който играе и Венсан Лендон.

"За мен е голяма чест и гордост, че ми е поверена,... , прекрасната и тежка задача да председателствам журито на 75-ия международен филмов фестивал в Кан", казва Лендон в разпространено съобщение до медиите. 

ЕКСКЛУЗИВНО: Двукратният носител на “Оскар” Асгар Фархади представи филма си в Кан (ВИДЕО)

В работата си той ще бъде подпомаган от членовете на журито в състав: британската актриса и режисьорка Ребека Хол, актрисите от Индия Дипика Падуконе, от Швеция Нуми Рапас, от Италия Жасмин Тринка, режисьорите от Иран Асгар Фархади, от Франция Ладж Ли, от САЩ Джеф Никълс и от Норвегия Йоаким Триер.

За последен път френския актьор оглавява журито на фестивала в Кан през 2009 г., когато начело бе Изабел Юпер.        

Преди по-малко от две седмици беше обявена и официалната селекция за кинофестивала в Кан.

Зомби комедията "Final Cut" на Мишел Азанависиюс ще открие фестивала извън конкурсната програма. 

Тазгодишното издание на кинофестивала в Кан са завръща към традиционния период на провеждане през месец май, след като м. г. бе организиран през юли заради пандемията от COVID-19.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА