Режисьорът говори пред Ивелина Кунчева за социалните медии и ролята им в днешната действителност

В рамките на 74-то издание на филмовия фестивал в Кан бе представен филмът „Герой“ на иранския режисьор Асгар Фархади. За лентата той бе удостоен с отличието „Гран При“ и овациите на публиката. 

Във филма „Героят" Рахим, в чийто образ се превъплъщава Амир Джадиди, влиза в затвора  заради неплатен дълг. Любимата му, която вярва, че е невинен, се опитва да изплати задълженията му с торба пари, която намира случайно, но решението на Рахим има последици, които го превръщат в истински „герой“. 

Огромна роля за разплитането на историята имат социалните медии – каква е ролята им в днешната действителност, доколко влияят на обществото, каква е цената на честта и достойнството и кои са съвременните герои разказва двукратният носител на "Оскар" Асгар Фархади.

Здравейте, г-н Фархади, за мен е истинско удоволствие да се срещнем отново в Кан, където представяте новият си филм „Герой“, какво е за вас да бъдете част от официалната селекция на фестивала?

Много се радвам, че успяхме да завършим филма за фестивала в Кан, тъй като наистина не очаквах, че ще можем да се съберем отново всички заедно толкова бързо в киносалоните. Изобщо не подозирах, че ще имам възможността да го покажа на голям екран. Затова съм много щастлив!

Филмът носи името „Герой“. Кои са героите на нашето съвремие? 

Трудно е да се отговори на този въпрос, но мисля, че всеки може да бъде героичен в даден момент от живота си - определено имаме нужда от герои днес! Но ми се струва, че не всеки е готов да поеме отговорността да бъде такъв - нуждата да определим някой за герой произлиза от желанието да се отървем от социалните отговорности, от колективните ни задължения. Предпочитаме някой друг да поеме риска, някой друг да плати цената, докато ние му се възхищаваме и го аплодираме отстрани. Това вече за мен е проблем - считам, че всеки трябва да си изпълнява ролята, която му е предопределена. Човек може да бъде герой в семейния живот, един учител може да бъде героят на своя клас, на учениците, на които предава знанията си. Смятам, че този героизъм е по-стойностен от всеки друг! 

А смятате ли, че достойнството и честта са на изчезване днес и имат ли цена? 

Да си уважаван от другите, да имаш тяхното признание вдъхва спокойствие, сила и вяра да продължаваш да живееш! Но понякога това е заменено с едно повърхностно впечатление за образа, който бихме искали да изградим за себе си. Затова често за хората е трудно да запазят честта и достойнството си, понякога желанието им да изградят идентичност, различна от реалността, само за да вдъхват респект на другите, може да създаде огромно напрежение, дотолкова, че да те вкара в собствено противоречие, да се самозабравиш, да загубиш себе си,  опитвайки се да запазиш фалшива самоличност.

Във филма ясно виждаме как социалните мрежи понякога определят общественото  мнение. Смятате ли, че те са способни да манипулират хората? 

Не знам дали могат трайно да манипулират цяло едно общество и да преиначат фактите прекалено, тъй като съществуват и други канали за комуникация - има печатни издания, има радио, има телевизия, има кино, все пак тези платформи не са единствените източници на информация. Спецификата на социалните мрежи се изразява в това, че те са много бързи и с кратки съобщения лесно се отправят послания. Само за миг и с много малко думи се разпространява  информация, изразява се позиция, която достига до целия свят. Понякога това може да доведе до объркване, до неправилното разбиране на въпроса, до грешна интерпретация на нещата, изваждайки ги от контекста. И така, смятам,че манипулацията на дадена информация може да бъде краткотрайна. Когато четем постовете в социалните мрежи, все пак срещаме и разнородни позиции. Разбира се, може да намерите манипулативни публикации, но ще забележите и такива, които веднага да оборят тезата, както в социалните мрежи, така и вън от тях. Така че, дори и на моменти да има манипулации и негативно влияние, впоследствие бързо биват оборени.

А смятате ли, че напоследък социалните мрежи влияят много на киното? 

Да, мисля, че това е двупосочна връзка. От една страна, социалните мрежи до голяма степен се инспирират от киното, а от друга - те силно му влияят. Най-запалените киномани ходят на кино един-два пъти в седмицата, докато непрестанно са подложени на информационния поток в социалните мрежи. Техният вкус е повлиян от ритъма на разпространение на информация, поддържан в социалните мрежи. Така че, определено смятам, че съществува  връзка на взаимно влияние. 

Във филма „Герой“ отново работите с дъщеря си Сарина? Доколко тя се интересува от киното и върви ли по вашите стъпки? 

Да, дъщеря ми играе във филма „Раздяла“. Тогава ролята ѝ беше важна, беше по-малка. Сега определено нямаше голямо желание да участва, не иска да става актриса. Вече е по-зряла и ми беше трудно да я убедя, но за мен беше голямо удоволствие да работя с нея. Тя беше в течение на всички етапи на развитието на проекта още от самото начало, докато създавахме сценария. Беше ми много приятно да я включа в този креативен процес. 

И за финал, какво е социалното послание на филма „Герой“? 

Смятам, че зрителя, всеки сам за себе си, трябва да намери своето послание, не мога да го обясня с едно изречение. Хубаво е в днешно време да се правят филми, чийто заглавия с една дума или фраза да отправят послания за морал, да имат своето отражение в обществото.  И така, „Герой“ е, разбира се, един филм за героизма.   

Много ви благаодаря! За мен беше удоволствие! 

Аз ви благодаря!

Най-интересното от кинофестивала в Кан (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Летисия Каста - френската богиня на модата и киното (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Летисия Каста - френската богиня на модата и киното (ВИДЕО)

Обявиха кой филм печели "Златната палма" на кинофестивала в Кан (СНИМКИ)

ЕКСКЛУЗИВНО ПО NOVA: Мария Бакалова от червения килим в Кан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.