Конкурсната програма за престижната „Златна палма" включва 24 филма

Откриха престижния Филмов фестивал в Кан. Началото на 74-ото му издание бе дадено тази вечер, след като през 2020 г. беше отменен заради COVID-кризата. Това се случи за първи път от 70 години.

Прожекция на филма "Анет" и дефиле по червения килим белязаха официалното откриване. 

Главните роли в лентата на Леош Карас са поверени на Марион Котияр и Адам Драйвър.

Камерата на NOVA улови и звезди като Анди Макдауъл, Хелън Мирън, Джесика Частейн, както и режисьорите Педро Алмодовар и Бонг Джон Хо.

Кинофестивалът в Кан обикновено се провежда през май, но беше отложен заради пандемията и ще продължи до 17 юли.

ЕКСКЛУЗИВНО: Създателите на българския филм, избран на кинофестивала в Кан (ВИДЕО)

Конкурсната програма за престижната „Златна палма" включва 24 филма. В паралелната секция „Особен поглед" е включен и българският филм „Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова, с участието на Мария Бакалова.

Президент на журито е Спайк Лий. А друг негов член застана пред камерата на NOVA - Сонг Канг-Хо от филма "Паразит".

Български късометражен филм в програмата на фестивала в Кан (ВИДЕО)

"Както добре знаете, реалността се промени след излизането на филма. Хората започнаха да страдат заради пандемията, създателите на филми - също. Благодарение на киното и фестивали като този, ние се надяваме, че ще можем да споделим опита си и да накараме всички да се почувстват по-добре", заяви звездата.

Ивелина Кунчева се срещна виртуално с една от най-влиятелните фигури в света на киното Жил Жакоб. Той е дългогодишен артистичен директор на кинофорума, а по-късно и негов президент, автор на книгата „За фестивала в Кан с любов” .

Какво сподели той вижте във видеото.