Събитието стартира с прожекция на филма "Анет"

След повече от година пауза заради пандемията блясъкът на “Kроазет” се завърна. 74-тият кинофестивал в Kан бе официално открит с филма "Aнет" на режисьора Леош Каракс. В главните роли влизат актьорите Марион Котияр и Адам Драйвър.

Девет години след "Холи мотърс" френският режисьор Леош Каракс се завърна в Кан с филма "Анет". Лентата разказва историята на стендъп комика Хенри и Ан -певица с международна слава. В главните роли влизат актьорите Марион Котияр и Адам Драйвър. Целият актьорски състав се събра на Кроазет за световната премиера на мюзикъла заснета по оригинална идея на американското дуо - "Спаркс".

Специален гост на фестивала беше и южнокорейският режисьор Бон Джун Хо, чийто филм "Паразит" бе удостоен с награда Оскар през 2020 година -първата чуждоезична продукция, триумфирала във водещата категория за най-добър филм.

"Много съм щастлив отново да бъда тук. Усещането е малко странно. След филма "Паразит" продължавам да работя усилено и пиша нови сценарии. Надявам се да има възможност да дойда в България някой ден", заяви той.

 

 

Червеният килим в Кан е истински парад на суетата. Джоди Фостър, която бе удостоена със почетна "Златна палма" се появи с фотографката Александра Хедисън. Двете сключиха брак през 2014 година.

„Това е наистина е огромна чест. Щастлива съм да срещна Спайк Лий, който тази година е президент на журито. Кариерата ми започна именно тук, когато бях на 13 години и за мен това е специално място”, сподели Джоди.

Кинофестивалът в Кан обяви специална селекция, посветена на климата (ВИДЕО)

На откриването на фестивала присъстваха още топ моделите Бела Хадид, Кандис Суанопол, актрисите Хелън Мирън, Джесика Чъстейн и Анди Макдауъл, която изненада всички с новата си визия.

Макдауъл пък сподели, че усещането отново да е на фестивала е много хубаво, макар и да е малко уморена.

На почитателите си в България тя изпрати цялата си любов. И заяви, че се се надява да изживеят щастието, че отново сме свободни.

Джоди Фостър с почетна "Златна палма" на кинофестивала в Кан (СНИМКИ)

На финала по традиция на червения килим се събира журито на фестивала, в което тази година има представители от пет континента и седем националности. Председател е американският режисьор Спайк Лий.

Заедно с колегите си Клебер Мендонса Фильо , Джесика Хауснер и Мати Диоп, певицата Милен Фармер и актьорите Маги Джиленхол,  Мелани Лоран,  Таар Раим и Сон Кан-Хо предстои да изгледат 24 филма, част от официалната селекция, за да изберат носителя на "Златната палма"  за 2021 година.

С кои звезди се срещна екипът на NOVA на червения килим – гледайте във видеото.