„Кристален глобус" получи и австралийският актьор Джефри Ръш за изключителен принос към световното кино

Социалната драма на иранската режисьорка Садаф Форуги - "Лято с надежда“ спечели голямата награда на 56-ия Международен филмов фестивал в Карлови Вари.  

Историята разказва за двама мъже - млад шампион по плуване и неговия треньор, чиито взаимоотношения предизвикват неприязън и критики от страна на консервативното общество в съвременен Иран.  

Документалният филм "Една провинциална болница" получи наградата на екуменическото жури на 56-тия международен кинофестивал в Карлови Вари. Това бе единственият документален филм, включен в основния конкурс на форума.  Отличието се връчва от 1994 г. на заглавие с високи артистични качества, което извежда на преден план социалните, политическите етичните и духовните ценности в духа на хуманизма и християнските ценности“. Режисьори на лентата са Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева. 

Започва филмовият фестивал в Кан

„Кристален глобус" получи и австралийският актьор Джефри Ръш за изключителен принос към световното кино.  

С  наградата на президента   бяха почетени холивудският актьор Бенисио дел Торо и чешкият театрален и филмов актьор Болек Поливка.  

Фестивалът в Карлови Вари е един от най-старите в Европа и е известен със спокойната си атмосфера. Тази година той се проведе от 1 до 9 юли. Организаторите съобщиха, че е имало повече от 120 хиляди зрители. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.