На юбилейното 75-то издание филмите си ще представят звезди като Том Круз, Антъни Хопкинс, Ан Хатауей и Том Ханкс

В Кан където днес започва най-престижният филмов фестивал в света. Блясъкът на форума се завръща в пълния си вид след две години на ковид ограничения. Грандиозните приготовления и празничният дух подсказват, че започват две необикновени седмици за южното френско градче.

На юбилейното 75-то издание филмите си ще представят звезди като Том Круз, Антъни Хопкинс, Ан Хатауей, Марион Котияр, Кристен Стюарт, Идрис Елба и Виго Мортенсен, а  почетна "Златна палма" ще получи Форест Уитакър.

Обявиха състава на журито на Кинофестивала в Кан

Фестивалът ще бъде открит официално тази вечер, с прожекция на филма „Final Cut” на френския режисьор Мишел Азанависиюс, който взе „Оскар” за „Артистът“. Той беше принуден да промени заглавието на филма си. Първоначално то беше „Z“, но промяната се наложи, за да не се прави връзка с евентуална подкрепа за руското нашествие.

 

 

“За мен това е огромна чест.  Най-голямата чест  в цялата ми кариера. Журито носи огромна отговорност. Затова трябва да си призная, че страшно много се вълнувам и нямам търпение да изгледам филмите”, каза пред камерата на NOVA филмовият режисьор и сценарист Джеф Никълс, който е и член на журито. 

Фестивалът продължава до 28 май. За Златната палма се борят 21 филма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.