Вино, впечатляващи пейзажи и много пространство

Южна Африка – вино, вода и пространство. За репортера на „Дойче Веле” Адриан Криш пейзажът около Кейптаун е най-вече едно – рай за мотоциклетисти. Той повежда зрителите по трите си любими маршрута.

Пътешествието започва от залива Хаут в Кейптаун. И се отправя към връх Чапман.

Връх Чапман е кръстен на Джон Чатман, английски моряк който акостира в района през 1607 година, за да търси провизии. Тогава не е знаел, че това място някой ден ще е дом на една от най-известните улици в света. Строителството й започва през 1915 година, а пътят е открит 7 години по-късно. По този път гледката постоянно се променя.

Репортерът Адриан Крисш съветва преди да тръгнете от там да си вземете закуски, защото няма ресторанти и магазини. „Чапманс пийк драйв” или накратко „Чапис” е 9-километров крайбрежен път. Тук се провеждат Маратонът на два океана и велосипедната обиколка на Кейптаун, когато по пътя минават около 35 000 велосипеда. Пътят има 114 завоя точно между морето и скалите. Често има скални падания и свлачища, така че трябва да се внимава.

Стига се до Норд Хук - дълъг пясъчен плаж.

Вторият маршрут е през прохода Бейнсклоф, между градовете Уелингтън и Сера на около час и половина път с кола от Кейптаун. Маршрутът е кръстен на човека, който го е проектирал – Андрю Бейн. Това е истински инженерен подвиг. Но тежката работа е свършена от осъдени, много от които са загинали. Пътят е открит през 1854 година.

Най-вълнуващата част от него е дълга 18 километра, а пейзажът е страхотен. Проходът е обявен за национален паметник.

По пътя се намира мостът Борчард – приятно място за почивка. Има и туристическа пътека през природния парк Лименберг.

А по пътя може да спрете в някоя от винарните, отворени за посетители.

Третият маршрут е през прохода Франшхук. Това е един от първите проекти за пътно строителство в Южна Африка. Пътят предлага невероятни гледки.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.