Столична община е закупила 250 устройства за хора с когнитивни проблеми

Роман Личев е близък на човек с Алцхаймер. Пръв разбира за инициативата на Столична община за подкрепа на хора с деменция. Подава документи и получава GPS устройство, което ще помогне на роднината му.

Столична община е закупила 250 устройства за хора с когнитивни проблеми. Става дума за две устройства - едното във вид на часовник, а другото с бутон SOS, чрез който се осъществява спешно обаждане. GPS се свързва с тях и проследява местоположението на човек. Чрез приложението може и да се обадим на близък с деменция. 

Младежи организират срещи между възрастни хора с деменция и кучета от приют

"Задава се сигурна зона като периметър, според зоната, отпусната на възрастния, без да бъде наблюдаван. Батерията издържа едно денонощие. Има възможност да се въведат 10 номера, които да го набират, за да няма злоупотреби от други. SOS номерата са два и се набират лесно. Гривната си остава за човек и не се връща", обясни Личев.

Според невропсихолога доц. Маргарита Райчева при преглед на човек с демеция се задават въпроси за ориентацията, както и за паметта, фиксираща нова информация. А на следващ етап се иска и информация от близките.

По думите на невролога-дементолог доц. Шима Мехрабиан първият преглед определя тежестта на когнитивните нарушения. "Допълнителните изследвания включват кръвни тестове, невроизобразяване на главен мозък и евентуално може и биомаркери в зависимост от състоянието на пациента. Деменцията е като главоболие с различни причини, при което пациентът има затруднение в ежедневието. 80% от случаите се дължат на Алцхаймер", посочи тя.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.