Вижте скулптурите, които немска художничка прави от стъкло и камък

Никое посещение във Флоренция не е завършено без да сте видели Понте Векио - най-старият мост над река Арно. Има много мистерии около средновековната постройка. Всичко започва от цветна купчина камъни и парчета стъкло в Мюнхен. Те са превърнати в мозайки, които могат да се видят по целия свят. Високопоставени международни художници превръщат своите произведения в стъкло или керамика. Като немската скулпторка Керстин Бреч, например.

На сцената на един от най-важните фестивали на изкуството в света - Биенале, немската скулптурка представя своите произведения, включително скулптура от хиляди цветни мозаечни камъни. “Това е като картина, която гледа нагоре в небето, но е вкаменената и пригодена за употреба. Тя е и пейка”, обяснява Бреч. 

Световен рекорд на Гинес в името на Украйна (ВИДЕО)

В ателие в Мюнхен - семеен бизнес, започнал преди 175 години, се произвеждат стъклени и керамични изделия. Управляващият директор Михаел Майер вижда себе си като художник зад художниците. В семейното ателие работи и мозеистът Силвано Малано. Прецизната работа с точност до милиметър е част от неговия занаят, който той практикува от 1987 година. Като ръководител на екип от 5 души той работи върху тежката близо 1200-килограмова творба на Керстен Бреч в продължение на 5 месеца. 

Сред клиентите на ателието са големи имена, като това на немския моден дизайнер Карл Лагерфелд или немския художник Георг Базелиц. 

Епископската базилика на Филипопол - историята на живописните мозайки в храма (ВИДЕО)

Произведенията от Мюнхен, които са предимно от стъкло, могат да бъдат намерени по целия свят, например в метростанциите в Ню Йорк. “Няма друг материал, който да се използва в строителството и да е издръжлив. Той е прозрачен - може да бъде безцветен или цветен, да създава сенки. Това е невероятен материал”, обяснява Майер. 

Доброволци спасиха от разруха мозайките на паметника на Бузлуджа

Типичният стил на Майер от Мюнхен е особено популярен в САЩ. Именно от Форт Уейн, щата Индиана, е една от последните поръчки на Майер. Тя е за сакрален стъклопис на прозорец в църква в градчето. 

А една от най-известните поръчки от началото на 20-ти век, правена от семейното германско ателие, е прозорецът на Светия дух в базиликата “Свети Петър” във Ватикана.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.