Вижте необичайните творби на Брюно Каталано

Скулптурите на френския артист Брюно Каталано се открояват от всички останали произведения на изкуството по света. Особеното при тях е, че където и да бъдат поставени, не изглеждат съвсем завършени.

Като дете Каталано напуска родината си Мароко и емигрира във Франция заедно със семейството си. Може би затова „Пътуването в неизвестното” е основната тема на неговото творчество и до днес. Той е известен със скулптурите си, при които винаги липсва съществена част.

ПОСЛАНИЯ В ОБЛАЦИТЕ: Ескадрилата, която превръща небето в дисплей (ВИДЕО)

Творби от поредицата на Каталано „Пътниците” красят площади в много градове по света. Когато ги погледнеш, няма как да не се зачудиш как стоят, без да падат. Причината – на човешките фигури липсват големи части от телата. Каталано казва, че „фокусът”се получава, когато се съберат и напаснат всички части, така че да се създаде съвършен баланс между тях.

От 2004 г. насам артистът е направил скулптури на около 400 личности. Идеите за модели си черпи от най-близкото си обкръжение. „Творбите ми са крехки, но непоколебими – точно каквито са и първообразите им”, казва Каталано. И добавя, че човешките фигури винаги носят чанта или куфар – символ на пътуването.

Нестандартните произведения вижте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.