За Кристофър Лемпфул творенето в ателие е немислимо

Изкуството на немския художник Кристофър Лемпфул е приключение както за него, така и за всички, които могат да се докоснат до творбите му и тяхното създаване. Колкото и силна да е бурята, колкото и отдалечени да са местата, колкото и горещо да е слънцето, берлинският художник винаги рисува на открито. Той казва, че в момент, в който може да работи на красиво място, е най-щастлив, защото преживява панорамата, долавя звуците в природата, а това е от голямо значение за изкуството му.

Настоящата задача на Лемпфул е 5-серийна панорама на германската столица. Той планира да използва около 80 кг маслена боя за този проект.

Кой е художникът, засадил гора пред входната си врата (ВИДЕО)

Художникът рисува на шеметни височини, например - на покрива на Университетската болница Чарите в Берлин. Особено му харесват различните светлинни настроения и както казва самият Лемпфул от покрива на болницата – „играта на светлосенки създава откачени пространствени дълбочини”.

Повече от 25 години берлинчанинът е привлечен от природата. Рисуването в ателие за него е немислимо. Той иска да се противопостави на природните сили, както през 2014 г. на германския остров Хелголанд в Северно море. „Когато усетя урагана, това е невероятна съпротива, срещу която трябва да се боря и използвам невероятно количество боя, за да му противодействам“, споделя творецът.

Как изглежда изкуството през четката на най-известния африкански художник

През 2017 г. вулканичните пейзажи на Исландия тласкат Лемпфул до предела на възможностите му. В рамките на две седмици той рисува 12 картини при трудни условия.

Поради дебелото нанасяне на боята, картините му изглеждат почти триизмерни, защото той моделира цвета директно с ръце върху платното. Изсъхването на боите може да отнеме няколко месеца. „Четките създават ненужна дистанция“, казва той. 

Още за творчеството на германския артист гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.