Екипът на „Дойче веле” търси отговори на някои от най-често задаваните от младите родители въпроси

Какво се счита за добро и здравословно за детето при неговото отглеждане зависи както от семейството, в което то расте, така и от културата и традициите на мястото, на което живее. Но при по-внимателно вглеждане понякога и писаните, и неписани правила се оказват митове.

В много семейства в САЩ и Европа често майките слагат бебето си на пода и се навеждат над него. Това позволява зрителен контакт и привлича вниманието. В селските райони на Африка и в Латинска Америка постоянният близък физически контакт е нещо естествено. В същото време много родители чуват съвета, че не трябва да гушкат и носят бебетата си прекалено често, тъй като твърде това би ги разглезило. Бебетата, които изпитват близост с родителите си, стават по-интелигентни, а гушкането прави хората щастливи и това не е детски мит.

Как храненето на бъдещата майка оформя вкуса на детето?

Екипът на „Дойче веле” ни среща с Нанси Стоун, която е акушерка с 21-годишен опит. Тя знае точно от какво се нуждаят бебетата и често трябва да коригира грешките. Според Нанси е само мит, че медът върху залъгалката ще успокои бебето. Той обаче не бива да се дава на деца под 1 годинка, защото би могъл да е опасен за тях. Причината - съдържа бактерии. Поради незрялата имунна система на бебето тези бактерии могат да предизвикат заболяване, наречено ботулизъм, което може да бъде фатално.

Друг често задаван въпрос от майките е дали освен мляко, бебето може да приема и вода. Според експерти бебетата, които все още не получават твърда храна, не трябва да получават вода, дори времето навън да е много горещо. Вода може да се добави между петия и седмия месец.

Храните като риба, фъстъци и яйца имат особено висок алергичен потенциал. Изключително важно е те да се въвеждат в менюто на детето от рано, защото така рискът от алергии става минимален.

Храненето на бебето: Важни факти за кърменето и донорското мляко (ВИДЕО)

Повечето бебета се сдобиват с първото си зъбче на възраст около шест месеца. Може ли детето да вдигне температура тогава? Когато на бебето никнат зъби, те не прорязват костите, така че не бива да си представяме, че то изпитва ужасна болка, но леко може да повиши температурата си. Никненето на зъби не причинява висока температура.

Класическата музика правела бебетата по-умни? Тази теория някога е била популяризирана като „Ефектът на Моцарт“. Той обаче може да бъде опроверган – слушането на музика не прави човека умен.

Видеото е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.