Пред NOVA от ЦИК заявиха, че отчитането на гласовете ще се случи по-бавно

Нов процес при отчитането на изборните резултати на предсрочния парламентарен вот. На 2 април след края на изборния ден всеки един избирател ще може да наблюдава броенето на гласовете чрез специална платформа за видеоизлъчване на живо.

Комплектите с техниката ще бъдат доставени до секционните комисии заедно с изборните книжа. В събота - на 1-ви април, всеки един телефон ще бъде тестван дали работи. В неделя, 2 април, след края на изборния ден започва същинският процес.

Как ще гласуваме на 2 април и как ще изглеждат бюлетините за парламентарния вот (ВИДЕО)

В деня преди вота секционните избирателни комисии ще удостоверят дали комплектите за видеонаблюдение и видеозаснемане работят. „Те трябва да включат устройството в събота, да сканират кода и да се включат към платформата, за да видят, че това устройство работи”, обясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. 

Предварително избран член от всяка секционна избирателна комисия ще има задача да изпълни указанията на ЦИК, за да се осъществи видеонаблюдението при отчитане на изборния резултат.
„Трябва да постави камерата и устройството, така че да се вижда цялата маса. Трябва да се виждат двете кутии. Едната за хартиените бюлетини, другата - за гласуване с машинни бюлетини”, посочи Матева.

Всички телефони, които ще излъчват и заснемат вота на 2 април, са предадени в "Информационно обслужване"

Броенето на гласовете от извънредния парламентарен вот ще започне с хартиените бюлетини. „Започва да изважда бюлетините една по една. Не е препоръчително да се мести камерата, защото трябва да се вижда цялото действие. Членът на СИК, който е определен, ще започне да обръща бюлетините една по една и да ги показва на всички. Трябва да обяви ясно и високо за коя партия и коалиция е гласувано. Трябва да се покаже на всички, но не е задължително непосредствено да се приближи до телефона”, заяви още зам.-председателят на ЦИК.

След вписването на резултата в протокола, същата процедура се повтаря с бюлетините от машинното гласуване. Засега няма яснота в колко секции в страната видеонаблюдението ще бъде под въпрос. „Все още се изяснява къде има затруднения с интернета, но там, където не може да има излъчване, ще има заснемане. Записът ще бъде свален и публикуван в същата платформа”, разясни Матева.

От ЦИК не очакват големи затруднения при прилагането на новия механизъм на изборния процес у нас. „За първи път ще има два вида хартиени бюлетини, които ще се броят поотделно. При всички случаи ще бъде по-бавно от последните избори. 3 часа е съвсем нормално време. Много е важно СИК да не бързат, за да не допускат грешки”, уточни зам.-председателят на ЦИК. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.