По случая са задържани общо 19 души

Трима от ранените при масовия бой в Казанлък са в изключително тежко състояние, с травми, несъвместими с живота. Пострадалите с опастност за живота са общо петима. Това обявиха на брифинг от полицията и прокуратурата в четвъртък. 

Прокурор Дичо Атанасов уточни, че в сбиването са участвали 30 човека. Задържаните са 19, 14 от тях - криминално проявени. На петима души, сред които жена и непълнолетно лице, са повдигнати обвинения за убийството на един от участниците в боя. Със сигурност ще има и други обвинени, закани се прокурор Атанасов.

Жители на село Тъжа живеят в страх от рода, който участва в масов бой в Казанлък (ВИДЕО)

Повече от година, полицията многократно е опитвала да овладее агресията между двата рода. Ситуацията ескалирала от средата на 2022 г., когато било ударено дете. В същото време стана ясно, че броят на жертвите след масовия бой може да стане по-голям.

Полиция и прокуратура са събрали всички нужни доказателства за повдигане на обвинение за убийството в Казанлък. Състоянието на пострадалите, обаче, се влошавало.

“Кръгът на обвиняемите 5 лица ще бъде разширен. Не говоря за конкретното убийство извършено от тези 5 лица. Говоря и за останалите лица, които са претърпели такива травматични увреждания”, каза окръжният прокурор Дичо Атанасов. 

От събраните доказателства станало ясно, че двата рода са се подготвили предварително за боя.

“Тук се касае за едни лица с отношение, което много противоречи на обществените норми. Самото деяние, самият факт на осъществяване на това престъпление е крайно варварски, несъвместим с нашите норми като общество. Аз съм крайно възмутен от това нещо и няма да позволя подобен род престъпления да се извършват”, каза ст. комисар Лазар Христов, директор ОДМВР - Стара Загора. 

А от рода Таирови коментират, че масовият бой тръгнал от кафе-автомат. Абедин, който е с множество шевове и рани заявява, че неговият род са жертвите. Първо нападнали тях, а те се отбранявали, но това не било заснето на клипове.

Дразгите идвали през социалните мрежи с постоянни закани за масови боеве. А конфликтът ескалирал отпреди година, когато родът от Манолово ударил дете.

При предишни конфронтации между двата рода кметът на Павел баня е бил медиатор между тях.Прокуратура и полиция сформират специална група, която да събира доказателства и разследва поредицата от конфликти между агресивните фамилии.

По случая е образувано досъдебно производство, каза директорът на ОДМВР – Стара Загора ст. комисар Лазар Христов. По думите му участниците в мелето предварително и целенасочено са се подготвили за него.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.