Вижте анализа на експертите

Кои партии са готови да подкрепят ГЕРБ? Бойко Борисов отвори вратата за преговори с всички. „Продължаваме промяната” и „Възраждане” дадоха своето не. А този следобед политици, общественици и творци излязоха с призив да се състави евроатлантически кабинет.

Ден след предложението на Бойко Борисов - ГЕРБ да води преговори с останалите 5 парти в Народното събрание, анализатори направиха различен прочит.  „Това, което Борисов каза е, евроатлантик съм, но имам и други опции”, посочи политологът Даниел Смилов.

„Той се стреми към тази широка коалиция с ПП-ДБ, защото тя изглежда по-легитимна”, подчерта Елена Дариева, социолог.

Ще се разберат ли ГЕРБ и ПП за експертен кабинет

ПП казаха не на управление с ГЕРБ. От ДБ обаче нямат позиция и до днес, а това не попречи на Борисов все пак да каже, че най-стабилно би било управление между големите партии.

„Подобна реплика разчитам като опит за вкарване на клин между ПП и ДБ”, коментира политологът Росен Стоянов. „Смятам, че ДБ първо ще отидат на разговори с ГЕРБ и тогава ще чуем нейната позиция”, категорична е политологът Татяна Буруджиева.  

Позицията на „Възраждане” - подкрепа за ГЕРБ няма да има. Остава неясно дали под уравнението - редовно правителство с първия мандат, могат да се влеят гласове от ДПС, БСП и ИТН, с което може да се формира мнозинство от 139 гласа.

„Тази застиналост на антикорупционна позиция сякаш тласка ГЕРБ към формата хартиена коалиция”, заяви Елена Дариева.

Какви са вариантите за коалиционен кабинет

„Аз мисля, че Борисов отвори вратата и към президента. Това беше интересно. Предполагам и към ИТН, защото те са топлата връзка с президента. Техни хора работят в президентството”, посочи Смилов.  

И ако в предходните няколко парламента, Борисов отстъпваше мястото си, не беше сред преговорните екипи на ГЕРБ, то този път застава на първа линия. „Две години, след като Борисов седеше сам до джипката и го валеше снега. Какво ни казва - аз ще поема отговорността. И заедно с факта, че ИТН ще бъдат яростни критикари на ПП, дискурсът в парламента, където ни обеща, че ще бъде и Борисов - ще бъде антиПромяната, а не антиГЕРБ”, категорична е Буруджиева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.