Една от най-старите американски образователни институции извън Щатите дава образование у нас от 1860 г.

Випуск 2023 за последен път прекрачи прага на Американския колеж в София. Една от най-старите американски образователни институции извън пределите на Щатите дава образование у нас от далечната 1860 година. И след редица перипетии колежът отваря врати през 1992 г. – и те остават широко отворени и до днес.

Под звуците на химна на Светите братя Кирил и Методий 181 будни дванадесетокласници прекрачиха за последен път прага на Американския колеж. Устремени с диплома в ръка да покорят света, те получиха последни наставления от президента на колежа.

„Поздравявам ви и се надявам да вземете от света най-доброто, което ви е подготвил. Гордеем се с вас!”, каза Емили Сарджънт-Бийзли.

Като специален гост на церемонията, посланикът на Съединените щати в България даде кураж на зрелостниците за бъдещето, което ги очаква.

„Правете добрини – аз вярвам, че светът ще ви отговори със същото. И макар че животът може да е суров и безпощаден, една усмивка, добра дума или подадена ръка може да промени това”, смята Н. Пр. Кенет Мертен.

Но кои са те - випуск 2023-а? И за какво мечтаят?

„Ще замина за Щатите, където ще уча електроинженерство в университета в Пенсилвания. Запътила съм се към чужбина, за да видя какво има да се открие”, сподели Теодора Маринова.

„Ще уча архитектура – целта е Politecnico di Milano. Не мога да си представя да уча някъде другаде. Надявам се да се върна тук, защото знам, че има много места, които трябва да бъдат реставрирани”, каза Магдалена Воденичарска.

Погледи отправят към Европа и Съединените щати и разказват защо: Последните пет години разширили кръгозора им.

„Най-любимото ми нещо в колежа са клубовете. Водя клуба, който е за литературното списание на колежа – „Беседа“. Президент съм и на още един клуб – за кариерно ориентиране”, посочи Воденичарска.

„Открих физиката – близо е до математиката. Стана ми много интересно и постепенно започнах да ходя на състезания, на клуба в училище по физика. Трудно е, но това му е хубавото”, посочи Маринова.

„Трудно - определено повечето ни студенти биха казали това за Американския колеж. И, да, ученето тук не е лесно, но на финалната права те умеят да мислят критично, те са изградени лидери”, подчерта Емили Сарджънт-Бийзли.

Умения, които вече са мотивирали бъдещите възпитаници на Американския колеж да прекрачат прага му наесен.

„На родителите, които искат децата им да учат тук, бих казала да не се колебаят. Независимо от финансовите им възможности. Защото ние винаги намираме начин да ги подпомогнем, благодарение на дарителите ни - гръбнакът на нашата работа тук”, добави президентът на колежа.

„Това беше най-важното и за мен, когато бях ученичка - 92-ра година моето семейство не би могло да ме пусне да уча тук”, разказа председателят на Борда на настоятелите Теодора Конецовска.

Но и тогава, и днес, Бордът на настоятелите в колежа помага на децата, които преминат изпитите. 26 години, след като излиза от него с диплома - Теодора е председател на този Борд.

„Завърших през 97-а и след това заминах за Щатите, за да уча. Отидох да работя на Wall Street. Всички ние даряваме – и нашите финансови дарения помагат на учениците, които идват, а не могат да си позволят пълна стипендия. Този колеж ни научи да сме приятели, да откриваме света, да откриваме себе си, да откриваме важни морални уроци. И ни изгради като хора”, заяви Конецовска. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.