Това са най-големите, откривани досега

Уникални работилници за мумифициране на хора и животни са открити в некропола Сакара край Кайро, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Екипът от археолози, ръководен от генералния секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири, е намерил и красиво изрисувана гробница отпреди 4400 години, предава специално за БТА Екатерина Антонова. 

Двете работилници за мумифициране - една за хора и една за животни, са най-големите, откривани досега. Те са удивително добре запазени, като в тях са се съхранили и използваните инструменти и материали. Учените за първи път виждат всички етапи на мумифицирането - от почистването на тялото до обработването му със соли и смоли. 

Намерената в близост 4400-годишна гробница е от Петата династия. Стените й са украсени с красиви изображения от всекидневието на древните египтяни по онова време. Собственикът й е бил ръководител на изграждането на канали, върховен жрец и главен писар. 

Археолозите са открили и цветно изрисуван саркофаг, както и статуетки с различен размер. 

В края на май 2022 година египетските власти обявиха откритието на  250 дървени богато изрисувани саркофази и 150 бронзови статуетки на древноегипетски божества в същия район. 

Сакара е некропол на древноегипетската столица Мемфис. В него се издига стъпаловидната пирамида на фараона Джосер, смятана за първото каменно архитектурно съоръжение в света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Екатерина Антонова, БТА