Вижте мнението на експертите

Популярният подсладител аспартам, най-често срещан в диетични газирани напитки, дъвки без захар и нискокалорични алтернативи, може да бъде канцерогенен. Това обявиха две експертни групи на Световната здравна организация по-рано този месец. Въпреки това, към този момент не се планират допълнителни лимити за консумация и употреба в хранителни продукти. Причината - аспартамът може да причини здравословни проблеми, само ако се приема в прекомерни количества.

Колко всъщност е приемливата консумация на аспартам, която не ни вреди, попитахме диетолъгът и специалист по здравословно хранене проф. Донка Байкова.

"На твоя страна": Вредни ли са заместителите на захарта за здравето?

„Рисковата доза е над 40 милиграма на килограм телесно тегло аспартам. Това означава да изпиете над 10 кенчета безалкохолно. Ако консумираме инцидентно, би трябвало да нямаме проблеми”, обаясни проф. Байкова.

„Препоръката на СЗО е да се консумират умерено и захарите, и подсладителите. Така че, ако потребителите са изправени пред решение дали да пият газирана напитка със захар, или такава с подсладители - аз смятам, че трябва да обмислят и трета опция: да пият вода и като цяло да ограничат консумацията на подсладени продукти”, каза Франческо Бранка, ръководител на СЗО по въпросите на храненето.

Въпреки че аспартамът не е кацерогенен, специалисти напомнят, че изкуствените подсладители със сигурност не са най-здравословния вариант, който може да изберем.

Изкуствените подсладители - троянските коне при отслабването (ВИДЕО)

„Много прибързана е препоръката: ползвайте изкуствени подсладители, за да нямате високо тегло, за да намалите нивата на кръвната захар и да подобрите състоянието на диабета. Напротив, бихме казали - използвайте натурални подсладители”, подчертава проф. Байкова.

От СЗО допълват - препоръките им не включват промяна в пазарните ограничения. Експерти също успокояват, че повод за притеснение няма.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook