Съветът проведе заседание с дневен ред от две точки

Тристранният съвет се събра, за да обсъди новия размер на минималната работна заплата. От 1 януари тя трябва да стане 933 лева, заради новия начин, по който ще се определя.

Очаквано работодателите не подкрепиха новата формула за изчисляване на минималната работна заплата. След като много години тя се договаряше след тежки преговори, вече има формула за нея.
Така тя трябва да е 50% от средната заплата за страната през последните 12 месеца - в случая 933 лева. Скокът е с 20% или точно 153 лева. За работодателите тази сума е висока, за синдикатите - може и повече.

На извънредно заседание: Тристранният съвет обсъжда новия размер на минималната заплата

"Работодателите не приемат административния начин за определяне на минималната работна заплата и няма да се примирят с това. Неправилно беше транспонирана директивата за минималната работна заплата. Резултатът от това ще бъде, че ще продължи отказът от колективно трудово договаряне, защото то се обезмисля, когато по административен път се определя МРЗ." обясни Цветан Симеонов, председател на БТПП. 

"По точка първа от дневния ред социалните партньори подкрепят, но с допълнителни предложения към направените предложения от вносителя, с които се усъвършенства нормативната уредба във връзка с работата от разстояние и се регламентира отговорност за изплащане на трудови възнаграждения на работници и служители на изпълнителя при веригите от подизпълнители.
По втората точка – в проекта на постановление на МС се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 г. да стане 933 лева. Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ подкрепят проекта на постановление на МС, а работодателските организации не подкрепят предложения размер на минимална работна заплата и настояват за изработване на нов механизъм“, обобщи Габриел за резултатите от днешните разговори. 

"Първата точка касаеща законопроекта за изменение и допълнение на кодекса на труда, според нас, отговоря на адекватността на новите форми на заетост и новите организации на труда в следствие на пандемията от COVID-19 и дигитализацията, която навлиза в ежедневието. Смятаме, че този законопроект отговаря и на взаимоотношенията между работник и работодател", заяви Инж. Иоанис Партениотис, КТ "Подкрепа". 

"За" и "против" увеличението на минималната работна заплата

"КНСБ подкрепи размера на минималната работна заплата от 933 лв., защото когато нараства тя, нараства и заетостта в България. Безработицата намалява, икономическия растеж се вдига и се стимулира вътрешното търсене, което е основния двигател на растежа у нас от години", посочи Любослав Костов, КНСБ.