Дебат по темата между Зорница Русинова и Кузман Илиев

933 лева минимална заплата от началото на следващата година. Това е записано в публикувания проект на Министерския съвет, който от днес подлежи на обществено обсъждане. В мотивите се уточнява, че увеличението е изчислено според новата формула, заложена в Кодекса на труда, че минималната заплата трябва да е в размер на 50 на сто  от средната за страната за изминалите 12 месеца. Тази формула се използва за първи път. 

Как работодатели и синдикати оценяват предложението за по-висока минимална заплата

Бившият социален министър Зорница Русинова смята, че заплатите трябва да растат. "Последните години се увеличи, цялата директива, която обвързва минималната заплата със средната не е изцяло транспонирана, но това предстои. Когато става въпрос за доходи, МРЗ доста често се бърка с тях. Тя трябва да осигури минимален стандарт на хората, така че да могат да растат всички доходи. Липсва дебата за доходите, както и политика по тази тема. Липсата на мерки срещу сивата икономика се вижда", заяви тя.

От своя страна икономистът Кузман Илиев заяви, че ръстът на МРЗ не трябва да се случи по автоматичен механизъм. "В определени браншове се стига до антисоциални изкривявания. Ще бъдат ударени младите, уязвими хора от малцинствата. По изкуствен начин автоматично объркваме картината в цели региони, приближаваме минималната заплата до средната в конкретни региони, това може да предизвика безработица и да се поощри сивата икономика", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.