Това включва всички видове медийно съдържание и текстове

700 000 ученици и учители ще се обучават по медийна грамотност. Инициативата е на „Коалиция за медийна грамотност”.

„По-скоро говорим за развитието на едно осъзнаване на значението за медийна грамотност като част от ограмотяването на учениците и не само на учениците, а на гражданите от всички възрасти. Уроци за развиване на медийна грамотност съществуват от доста време, създават ги преподаватели, с които сме работили”, коментира Иглика Иванова, член на УС на коалицията за медийна грамотност.

Една част от хората свързват медийната грамотност с грамотността на журналистите или на самите медии. „Но всъщност медийна грамотност е способността да се открива, да се идентифицира, да се оценява и да се създава, да се общува чрез медийно съдържание”, обясни още  Иглика Иванова.

МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ: Как да различаваме фалшивите новини

Това включва всички видове медийно съдържание и текстове от програмите на телевизиите, киното, документалистиката, публикациите в социалните медии. „Това са безкрайно много форми на медийно съдържание, разбирането на медийните ефекти, разбирането, че всички медии са конструирани. Някой създава съобщението им, има някаква цел когато пренася, това са най-общо щрихите на медийната грамотност. А най-краткото определение в едно изречение е способността да се формулират и да се задават въпроси”, коментира още Иглика Иванова.