Решението е взето на заседание на Областния оперативен щаб

Учениците от Пловдив и областта преминават на онлайн обучение от 29 януари (понеделник) до края на срока. Решението беше взето на заседание на Областния оперативен щаб.

Мярката се въвежда заради увеличаване на случаите на грип и остри респираторни заболявания във възрастовата група на учениците, съобщи директорът РЗИ д-р Сийка Димчева.

Продължават да действат въведените от 22 януари противоепидемични мерки на територията на областта.

"Продължаваме да следим ситуацията. В някои общини - в Брезово и Перущица процентът наистина е висок - 35%, в Раковски и Куклен също покачва. В Пловдив е същото положение", заяви Иванка Киркова, началник на РУО-Пловдив. 

Лекар: До дни грипът ще ескалира и ще достигнем пика на епидемията

"В болниците също нараства броят на хоспитализираните пациенти с тази патология. Към настоящия момент около 30% са свободните легла в тези структури на територията на Пловдивска област. Болниците могат да се справят", съобщи д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив. 

"Прави впечатление, че за последните четири дни през образна диагностика близо 150 човека са преминали за снимка на бял дроб. Става въпрос за съмнение за пневмония, бронхити и лекарите искат да предприемат съответното адекватно лечение", посочи д-р Яна Кашилска, управител на ДКЦ V в Пловдив.