До тях са тези на Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Татяна Лолова и Радой Ралин

Почит към големите имена - Георги Парцалев и Невена Коканова. Приносът на актьорите беше почетен с две скулптурни маски във фоайето на Сатиричния театър в София. Те са поставени до тези на Татяна Лолова, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев.

Късмет да се познава с всички тях има синът на Георги Калоянчев – Ивайло. „Аз съм израснал в този театър. Знаеш ги от дете и в един момент се оказваш на една сцена с тях. Вече не можеше да им викам чичо Пацо и чичо Нейчо”, разказва той.

В ПАМЕТ НА ГОЛЕМИТЕ: Скулптурни маски на Мутафова, Лолова и Калоянчев в Сатирата

100 години от рождението на големия актьор Апостол Карамитев: Откриха изложба в градинката пред Народния театър (СНИМКИ+ВИДЕО)

С някои от тях Ивайло си е партнирал много пъти, с други така и не е успял. „С Невена съм играл в две представления – „Одисей пътува за Итака” и „Големанов”. Играл съм с баща ми, Тодор Колев и Татяна Лолова. С Парцалев така се случи, че не съм играл в нито едно представление, за което ми е мъчно”, обяснява актьорът.

Две седмици преди маските да станат готови, скулпторът Кунка Димитрова търси вдъхновение не от лични срещи с актьорите, а от старите представления. „Изгледах „Чичо Манчо”, „Кит” и „Нако, Дако и Цако”– много смешни, много забавни филми. За да си ги припомня като характер и образ”, разказва тя. 

“Небесен театър”: Емблематични български актьори изгряха на купола на Сатирата

Наема се едновременно да работи по двата контрастни образа. „Георги Парцалев е много характерен с тези негови черти - кривата усмивка, бръчките, черните вежди. Докато Невена Коканова, тя е много фина и изящна. Беше ми интересна със своите големи очи и финото си лице”, добавя тя.

След представените вече пет маски на колоната, която крепи Сатирата, трябва да бъдат разположени още седем на големи български актьори.

Репортер: Алис Дамянова