Властите изпращат хиляди военни в помощ на полицията

Мексико започна разполагането на войски в цялата страна, за да защити населението от ширещата се организирана престъпност, предава Voice of America (VOA).

Най-голям брой войници са изпратени в граничния град Тихуана, каза генерал Висенте Мандухано. "Мексиканското правителство изпраща 2000 войници, за да подсили обществената сигурност и защитата на гражданите. Целта е да се ограничат убийствата, свързани с организираната престъпност", посочи той. Районът на Тихуана се слави като мястото с най-високи нива на убийства в страната.

Според Министерството на отбраната на Мексико повече от 3000 войници и членове на Националната гвардия са изпратени в други щати, в които насилието расте заради престъпните групировки и наркокартели.

Въоръжени грабежи и стрелби: В Зимбабве са разтревожени от растящата престъпност (ВИДЕО)

Мексиканското правителство и преди това е изпращало войски, за да помогне на полицията да се бори с престъпността, но това е първият път, в който мобилизира толкова много военнослужещи.

Едгардо Флорес-Кембъл от Гражданския комитет за обществена безопасност на Тихуана обаче поставя под въпрос стратегията. "Безсмислено е пристигането на няколко хиляди войници, ако преди това не се проведе разузнавателна дейност, тайни операции и анализи", казва той пред Voice of America (VOA).

След бягство от затвора: Босът на една от най-жестоките италиански мафии е заловен (СНИМКИ)

Допълнително, в Мексико военните често са обвинявани в злоупотреби и тайни споразумения с картелите. Главният прокурор Мариелена Андраде Рамирес, както и някои други представители на местните власти, обаче, са категорични, че армейските части са помогнали за намаляване на престъпността през 2023 г., в сравнение с предходната година.

Но ежедневното насилие в Тихуана продължава. Само от началото на 2024 г. там са извършени над 240 убийства, сочат правителствени данни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg