Коментар на експерти

Какви бяха пробойните и какво най-много затрудни изборния процес в неделя? Коментар по темата в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS направиха Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК и експертът по изборни системи Даниел Стефанов.

Като най-голям проблем Цветелина Пенева отличи обучението на членовете на секционни избирателни комисии. Тя подчерта и значението на факта че вотът беше 2 в 1. По думите ѝ само ниската избирателна активност не е довела до припадъци при предаването на протоколите. „Ако не може да се отиде към професионално назначаване на членовете, то поне един човек – секретарят на СИК, да бъде професионално избран и да отговаря за попълването на изборния протокол”, призова Пенева.

Вотът в Благоевград: Проблеми с машините и масови смени на членове на СИК

Според Даниел Стефанов процесът по гласуване е бил изключително усложнен. Той открои откъсването на краищата на бюлетините, слагането на печати, сгъването на разписките от машините и четирите урни в повечето секции като основни затруднения по време на изборите. „Ако средно интелигентен човек прочете протокола веднъж, няма да разбере нищо. Трябва да отделиш значително време, за да го попълниш горе-долу коректно. Говори се много пъти, че този протокол трябва значително да се олекоти”, подчерта експертът.

Според Цветелина Пенева е редно да има изискване за завършено минимум средно образование, за да си член за СИК.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase