Коментар на журналиста Румяна Угърчинска

Една от големите изненади във вечерта на Европейските избори, беше оставка на френския президент Еманюел Макрон. Той разпусна парламента на Франция и обяви предсрочни избори, които ще се проведат на 30 юни и 7 юли.

„Ходът на Макрон е доста рисков. Има два варианта – или това ще подейства, както беше подействало през изминалите избори, но не е сигурно дали реториката ще проработи отново. Не се чуха исканията на хората и не се взеха мерки. Имаше много обещания, които французите все още чакат. Има и огромен проблем с мигрантите и сигурността. При такива сблъсъци, изглежда сякаш във Франция има гражданска война. Вече никой не може да се направи, че тези проблеми не съществуват. Макрон не успя да се справи със ситуацията”, коментира в студиото на „Здравей, България” журналистът Румяна Угърчинска.

Политическа буря във Франция, след като Макрон разпусна парламента и свика избори

Макрон загуби изборната битка от председателя на френския крайнодесен „Национален сбор” Жордан Бардела, който е 28-годишен самоуверен политик, известен в приложението TikTok.

Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори

„Бардела много спокойно и уверено обясняваше цялата програма на Националния сбор. Той вдъхва много повече доверие, в сравнение с останалите. Във Франция не се коментира, че той е TikTok звезда. Бардела направи страхотна кампания, обиколи страната. Най-силното в кампанията, беше начина, по който се представи, по който говореше, както и темите, които засегна – селското стопанство, енергията, и най-вече – сигурността и миграцията. Всички тези неща ги обясняваше по един много ясен и спокоен начин, който вдъхва доверие”, посочи журналистът

Угърчинска обясни, че след изявлението на Макрон, че ще има предсрочни избори, партиите в страната, предварително започнали да се разбират как ще си разпределят местата. По нейни думи, по този начин те ще могат да си гарантират колкото се може по-широко представителство в парламента.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase