Според него възстановяването на разговора започва с насрочване на Национално събрание на партията

Съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на „Демократи за силна България” Атанас Атанасов с първи коментар след изборите 2 в 1. В публикация във Facebook той заяви, че „Продължаваме Промяната - Демократична България“ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила в 50-ото Народно събрание.

„От своя страна, аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред”, обясни Атанасов.

Слави Трифонов: Благодаря за отношението и доверието! Надявам се да оправдая вашите очаквания

Според него възстановяването на разговора започва с насрочване на Национално събрание на „Демократи за силна България". „То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук. Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява. Тепърва започва вътрешният анализ и мога да ви уверя, че сме с отворено съзнание за нелеките изводи, които неизбежно ще бъдат направени”, каза още съпредседателят на ДБ.

По думите му въпреки грешките, са постигнали категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните две десетилетия. „Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор. Упорито ще продължим да работим за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото”, поясни поясни депутатът.

ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: ГЕРБ-СДС печели вота, седем партии влизат в парламента

„Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме в процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен. Сами създадохме високи очаквания, спомогнахме да бъдат заредени силно емоционално, а в последствие не обяснихме достатъчно добре действията си, към които самата реалност и желанието България да се предвижи напред, ни доведоха. В тази негативна среда някак потънаха безспорните успехи на кабинета „Денков” - членството в Шенген, което според предприсъединителния процес на интеграцията ни в ЕС, трябваше да се случи още през 2009 г., промените в Конституцията, които бяха остро критикувани, но истинската оценка за тях дойде от Европейската комисия с отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, успехите в икономическата и социалната сфера - защото числата не лъжат и съвсем ясно показват, че за последните три години страната ни се развива по-бързо, отколкото за предишните 12. Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха”, поясни той.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase