Коментар на социолозите Юлий Павлов и Кольо Колев

Коя партия колко гласоподаватели загуби на последните избори. Коментар в студиото на „Твоят ден” по  NOVA NEWS направиха социолозите Юлий Павлов и Кольо Колев.

В сравнение с изборите през април 2023 г. данните на ЦИК сочат, че коалицията ГЕРБ-СДС в изгубила 140 000 от своите избиратели. ПП-ДБ бележат спад с 314 000 гласоподаватели, а хората, които са гласували за БСП през 2023 г., са намалели със 47 хиляди. „Възраждане” също е получила „червен картон” от 63 000 свои избиратели.

ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: ГЕРБ-СДС печели вота, седем партии влизат в парламента

Скок в броя избиратели има при ДПС (с 19 000 повече, спрямо април 2023 г.) и при ИТН, за които в неделя гласа си са пуснали с 24 000 души повече.

Според Юлий Павлов резултатът донякъде е очакван. Социологията е била изненадана единствено от много по-ниската от предвиденото избирателна активност. „Ако през септември ни пратят на нови избори, резултатът ще е още по-трагичен”, смята Павлов.

По думите на Кольо Колев ПП-ДБ е получила звучен шамар от избирателите. Видно било и, че ДПС и ГЕРБ-СДС не могат сами да сформират коалиция, която да управлява.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.