Коментар на киберексперта доц. Златогор Минчев

Как трябва да се отчитат резултатите от изборите, за да няма грешки?  Използваха ли се машините за вота най-ефективно?  Темата в предаването „Пресечна точка” коментира експертът по киберсигурност от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и консултант към ЦИК доц. Златогор Минчев.

„Технологията за машинно гласуване не е еднаква навсякъде. За евроизборите можехме да гласуваме три дни – нямаше ограничения вотът да е в един ден. Като цяло, от инженерна гледна точка – машините се справиха много добре. Защото дефектите са под 1 процент. Едно от нещата, които трябваше да се отчетат, че трябваше да се проведе един предварителен тест на гласуване – едни 20-ина машини два-три дни да се пробват за дефекти преди да се пуснат в реалния процес на гласуване”, заяви доц. Минчев.

Коя партия какви избиратели привлече

По думите му подобен тест не е могъл да се организира, защото „до последно е имало промени”. „Имаше промени в някои от кандидатските листи, подготовка. Освен това целият процес трябва да е гарантирано сигурен – затова нямаме сервиз. Всичко това, като се насложи – мисля, че под 1 процент грешки е доста добре. Според мен основният проблем беше свързан и с високите температури, което също създава проблем”, подчерта експертът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase