Появяват се обаче нови и добре познати кандидати

Вотът от 9 юни пренареди листите и знакови лица отпадат от 50-oто Народно събрание. Появяват се обаче нови и добре познати стари лица. Какво показват предварителните данни, които събраха от Българската асоциация по изборните системи?

При първата политическа сила - ГЕРБ-СДС, няма изненади. Очаква се лидерът на партията Бойко Борисов да остане като депутат и в 50-ия парламент. Завръща се Цвета Караянчева, която се сбогува с депутатската си позиция преди три години. Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова също се очаква да влезе като депутат, както и общинският съветник Георги Георгиев.

„Не подкрепям никого” измества парламентарно представени партии на места

ДПС има най-много допълнителни депутатски места. Очаква се в Народното събрание да влязат двамата председатели на партията - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Достатъчно гласове е събрал и депутатът с най-много стаж - Рамадан Аталай. Остава и Йордан Цонев.

Най-много промени има при „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Формацията загуби 25 места в Народното събрание. Очаква се да влязат тримата съпредседатели - Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов.

Христо Иванов вече обяви, че се оттегля. Отново се завръща Лена Бориславова, но за сметка на това нейният партньор Мирослав Иванов няма да бъде в новия парламент. Отпадат и още знакови фигури като Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

Коя партия какви избиратели привлече

При „Възраждане” няма изненади. Част от ключовите фигури, които влизат, са лидерът Костадин Костадинов, Петър Петров и Цончо Ганев.

При БСП председателят в оставка Корнелия Нинова беше категорична, че ще запази депутатското си място. Влизат още и знакови лица като Георги Свиленски и Борислав Гуцанов.

„Има такъв народ” също спечели още позиции. В 50-ия парламент се очаква да видим отново Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Андрей Чорбанов.

С новата партия „Величие” на депутатски стол ще седне певецът и музикален педагог Етиен Леви. Завръща се и друго познато лице - Виктория Василева, която беше депутат от ИТН. Депутат ще бъде и бившият подполковник от НСО Николай Марков.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.