Градът е домакин на уникален фестивал с испанска музика, средиземноморски вкусове и престижно кулинарно състезание

Бургас посреща уикенда под ритмите на испанската музика, ароматите на автентична паеля и средиземноморска атмосфера. Поводът е специалното издание на кулинарния фестивал, в рамките на който за първи път в България се провежда националната квалификация за световното първенство по паеля – World Paella Day, организирано ежегодно във Валенсия, Испания.

Събитието се провежда в Морската градина, където още от ранните часове на деня се приготвя паеля, при това от не кого да е, а от световния шампион за 2024 г. – шеф Джо Уиам Падия.

Сред официалните гости е Димитър Маджаров, директор на Общинското предприятие „Фестивали“, който подчерта, че домакинството е част от по-широката стратегия на Община Бургас за утвърждаване на кандидатурата ѝ за Европейска столица на културата през 2032 г.

Осем участници ще се борят за титлата „Шампион на България по паеля“, като сред тях са шестима българи и двама испанци, които от години живеят у нас. Състезанието ще се проведе в Експоцентър „Флора“, където авторитетно международно жури ще избере кой ще представи страната ни на световното първенство във Валенсия тази есен.

Най-малко 16 души пострадаха при експлозия в заведение в Испания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Миналогодишният победител, Ник Тодоров, който сега е и организатор на състезанието, сподели, че за да бъде една паеля световен шампион, най-важни са „добре приготвеният ориз, силният вкус и перфектният баланс между софрето (основата) и калдото (бульона)“.

Фестивалът продължава през целия уикенд с демонстрации, дегустации и много настроение – един истински испански празник на българското Черноморие.