Какво ще е бъдещето на Палестина коментираха Любомир Кючуков и Искрен Иванов

Джо Байдън призова Бенямин Нетаняху да поиска едностранно примирие. Какво е бъдещето на Палестина и какви са шансовете за край на войната? Темата коментираха експертът по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов и бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Причините за позицията на Байдън са две – стремежът на САЩ да се фокусират върху Украйна и опитите на Нетаняху да реабилитира Доналд Тръмп в Белия дом, смята Иванов. Той бе категоричен, че американската администрация помага повече с оръжия на Израел, отколкото на Украйна. Ако за демократите Русия е основният стратегически опонент на САЩ, то за републиканците това е Китай, посочи експертът.

Байдън разкритикува подхода на израелския премиер в Газа

Нетаняху няма да развее бялото знаме, но САЩ са в неуютна международна позиция, защото започват да поемат голяма част от отговорността за продължаване на войната в Газа, каза Кючуков. Той посочи, че САЩ са блокирали всички резолюции в Съвета на ООН с изключение на последната, което показва значима промяна в политиката. Кючуков поясни, че войната няма да реши конфликта, но се кристализират двете възможни алтернативи – дългосрочно решение и дългосрочен конфликт с периодични войни. Експертът допълни, че конфликтът в Близкия Изток се е превърнал в износител на омраза към европейските и американското общества, както и на антесимитизъм и ислямофобия. Кючуков смята, че дългосрочното решение би могло да бъде създаване на две държави, към което САЩ доскоро бяха резервирани, но вече подкрепят тази идея. 

Иванов е на мнение, че сценариите за развоя на конфликтите са два. Първият е продължаване на проксивойната, което ще се случи след кратката оперативна пауза от страна на Израел. Вторият е евентуално включване на Иран в конфликта. Експертът поясни, че ако се случи втората опция, тогава САЩ ще се намесят в региона.

Нетаняху: Израел е на една крачка от победата във войната в Газа

Кючуков каза още, че израелските власти са решени твърдо да довършат операцията си в Рафах. Той посочи, че цялата международна общност, включително САЩ, се обявява против тези действия. Експертът поясни, че излизането на конфликта извън Газа е резултат от атаката на Израел срещу иранското консулство в Дамаск. По думите му е важно каква ще бъде реакцията на Иран и доколко САЩ ще успеят да предотвратят евентуални действия. „Байдън каза, че ангажиментът на страната му е железен в подкрепа на Израел срещу Иран“, каза Кючуков. Според него Израел доминира във военен план, но губи в политически.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase