Гледайте новия епизод от поредицата на туристическото предаване за Индия тази събота, 19 март, от 13.00 ч. по Diema

Туристическото предаване „Без багаж“ ще запознае зрителите с отшелниците на Индия тази събота oт 13.00 ч. по Diema. Те изглеждат повече от странно. Избрали са да избягат от приетия за „нормален“ живот. Напускат близките си, заличават имената си. Спират да говорят, за да се молят. Оттеглят се в горите, планините, далеч от шума на цивилизацията. Някои от тях правят този избор още като невръстни деца, други са станали дори родители, но животът в рамките на семейството не е за тях.

Това са хората садху. На санскрит думата означава „добро; добър, свят човек”. Садху са религиозни аскети. Те избират да се съсредоточат върху собствената си духовна практика за постигането на мокша чрез медитация и съзерцание на Брахман. Садху, които са оставили зад себе си привързаността към всички материални неща, се срещат в цяла Индия и Непал.Обикновените хора наричат един садху Баба. Думата баба  означава, баща, дядо или чичо в много индийски езици. Понякога се добавя наставката „джи“,  за да се получи обръщение с още по-голямо уважение към отреклия се - бабаджи. 

Смята се, че днес в Индия има между 4 и 5 милиона садху и те са широко уважавани за тяхната святост. Садху преживяват от дарения на обикновените хора. Въпреки това почитта към садху в никакъв случай не е универсална в Индия. Особено градското население гледа с висока степен на подозрение на отшелниците. Днес, особено край популярните поклоннически места, представянето за садху може да бъде средство за придобиване на доходи от неблагочестиви просяци. 

Има и голи садху, наричани дигамбара или „облечени с небе". Те носят косата си в дебели расти наречени „джата“.  Точно с един от дигамбара успяват да се срещнат и разговарят пътешествениците от екипа на „Без багаж“.

Как на крехките си 15 години разбираш, че твоят път е отшелничеството, дори не си познал любовта и тя не ти липсва, не помниш името си, никога повече не се връщаш у дома?  На тези въпроси търсят отговор приключенците от „Без багаж“ в новия епизод от поредицата им за Индия тази събота, 19 март, от 13.00 ч. по Diema.